fbpx

Spomenik prirode Rogot

u Spomenici

Spomenik prirode Rogot je šumsko područje u Srbiji koje se nalazi na teritoriji opštine Batočina. Ovaj očuvani šumski kompleks obuhvata površinu od 365 hektara i nalazi se na teritotiji naseljenih mesta Batočine, Brzana i Dobrovodice. Šumski kompleks Rogot je poznato izletište i lovište na pernatu i visoku divljač.

Istorijat

Lov i ribolov su u prošlosti bile mnogo bitnije poljoprivredne grane, jer su šume bile pune divljači. Pejzaž Batočine počeo se oblikovati još u prvoj deceniji XIX veka. Zbog velikog krčenja u XIX i prvoj polovini XX veka, šume su se uglavnom zadržale na višim delovima, strmim kosinama i jarugama. Očuvan je šumski kompleks Rogot, površine oko 365ha na teritoriji Batočine, Brzana i Dobrovodice koji je danas primer da je Šumadija nekada bila pokrivena gustim šumama po kojima je ova oblast i dobila ime.

U ataru sela Brzan, 13. oktobra 1896. godine počela je da se piše istorija lova u Srbiji. U Rogotu, koji je tada bio privatno vlasništvo Milana Obrenovića osnovan je Savez lovačkih udruženja Kraljevine Srbije i usvojena su Pravila Saveza. U jednom od svojih prvih akata, Uprava Saveza traži od udruženja da se Predstavništvu Saveza šalju izveštaji o ulovljenoj divljači. Na osnivačkoj skupštini se diskutovalo o neophodnosti „Zakona o lovstvu” i načina da ga Narodna Skupština što pre usvoji. Za predsednika je izabran major, ađutant dvora, Miodrag Lešjanin koji je do tada obavljao funkciju predsednika Beogradskog lovačkog udruženja. Učesnici su doneli i odluku da, tada već bivši kralj, Milan Obrenović bude izabran za počasnog predsednika.

Osnivački zbor lovaca u Brzanu, na kraljevom košutnjaku u Rogotu. 13. oktobar 1896. godine.

Stanovništvo je volelo da uživa u lovu, čak i više od dozvoljenog pa ne treba da čudi što je Ministarstvo šuma i rudnika 1934. godine zabranilo lov na „korisnu divljač“. Ta zabrana obuhvatala je teritoriju oko državnog lovišta i fazanerije Rogot.

Lovačko udruženje Rogot je osnovano 1936. godine. U ovom kraju su se lovile razne životinje (vuk, lisica, kuna, divlja mačka, zec) i ptice (jarebica, prepelica, orao, jastreb, kobac).

Rogot je kroz istoriju bilo odlično mesto za održavanje raznih tečajeva, pa je tako Šumadijska pčelarska družina održala nekoliko tečajeva, a 1933. godine i godišnju skupštinu pčelara u Batočini. Kroz istoriju je bio glavno izletište koje su posećivala školska deca, a tu su održavani i dečiji krosovi.

Rogot danas

Za posetioce je uređen mali deo oko lovačkog doma, tu su postavljene klupe za izletnike, ljuljške i klackalice za decu. Kako je mesto u neposrednoj blizini grada ovde se organizuju razne manifestacije: moto skupovi, izložbe pasa,… U prošlom veku Rogot je bio veliki rasadnik gde su se gajile sadnice za pošumljavanje goleti i uređivanje parkova.

Jedinstvena šuma hrasta lužnjaka u Srbiji nalazi se na prostoru Šumadije, u podnožju Crnog vrha. Rogot se prostire u donjem delu sliva reke Lepenice i srednjem toku Velike Morave.

Lužnjak (Quercus robur L.) je jedno od najkvalitetnijih vrsta lišćara i od davnina se iskorišćavao. Šuma na prostoru Rogota je posečena od strane Nemaca tokom I svetskog rata, i na ovom mestu je podignuta veštačka sastojina lužnjaka koja je 1971. godine zaštićena. Pored lužnjaka, javljaju se u malom broju i bela topola, grab, poljski jasen, vrbica, poljski brest. Starost stabala se procenjuje na 80 godina. Šuma je ispresecana potocima i rekama, ali opadanje nivoa podzemnih voda uticalo na njen kvalitet.

Prvobitna zaštita obuhvatala je površinu od 339,14 ha. Danas ovaj Spomenik prirode botaničkog karaktera zahvata površinu od 290,95 ha i administrativno pripada opštini Batočina.

Kako se ne bi pogoršalo stanje šume potrebno je njeno korišćenje ograničiti u lovne, šumarske i turističke svrhe.

Оставите одговор

Najnovije u Spomenici

Idi na Vrh