Učenička kompanija ,,Exoticas”

u Dešavanja u Batočini

Da poslovni svet nudi mnogo prostora mladim ljudima dokaz su postignuća učenika Srednje škole ,,Nikola Tesla” iz Batočine.

Učenici ove škole su u školskoj 2022/2023.godini imali mnogo uspeha iz oblasti preduzetništva i biznisa.

Na velikim takmičenjima, u organizaciji Dostignuća mladih koja sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, po licenci Junior Achievement Worldwide, pokazali su spremnost, kreativnost i na sebi svojstven način pronašli su rešenja za date problemske zadatke.


Na regionalnom takmičenju ,,Poslovni izazov“, uz mentorstvo njihovog profesora Marka lića, prvi put su učestvovali sa ciljem da pokažu svoje znanje i da svojim idejama, javnim nadmetanjem i timskim duhom, donesu sebi i školi uspeh na polju preduzetništva i biznisa.


Tim iz ove srednje škole činili su: Sara Veljković, Danilo Jovanović i Lazar Šćekić, učenici četvrte godine smera turističko-hotelijerski tehničar i Aleksandar Tomić, učenik četvrte godine smera tehničar zaštite od požara.


Učenici su se našli u izuzetno jakoj konkurenciji koju je okupilo regionalno takmičenje ,,Poslovni izazov“ u Kragujevcu i koju su činila 103 srednjoškolaca iz 26 srednjih škola centralne Srbije.

Tom prilikom ovi vredni srednjoškolci osvojili su visoke plasmane: prvo mesto za pobedničku ideju osvojila je učenica Sara Veljković i treće mesto koje je osvojio učenik Danilo Jovanović.

Učenici su ovim plasmanima direktno obezbedili sebi
mesto na nacionalnom takmičenju ,,Poslovni izazov“ u Beogradu.
Naredni korak podrazumevao je nacionalno takmičenje na kom su se predstavili najbolji učenici iz svih regiona Srbije, ukupno 85 učenika iz 67 srednjih škola.

Na ovom nivou takmičenju naša učenica Sara Veljković osvojila je visoko treće mesto što joj je omogućilo da nastavi dalje sa svoim takmičenje i da u aprilu mesecu predstavlja Srbiju na takmičenju zapadnog Balkana u konkurenciji sa učenicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.


Ovaj veliki uspeh naših đaka motivisao je i ostale učenike škole da se dalje usavršavaju i oforme tim koji će se boriti na najvećem takmičenju u organizaciji ,,Dostignuća mladih“.

U pitanju je takmičenje Učeničkih kompanija. Učenici koji su učestvovali na ,,Poslovnom izazovu“: Sara Veljković, Lazar Šćekić i Danilo Jovanović u dogovoru sa profesorom Markom Ilićem oformili su novi tim i osnovali su svoju Učeničku kompaniju pod nazivom ,,Exoticas”.

Timu su priključili učenicu Milicu Stojanović i učenika Petra Ljubisavljevića
kako bi bili sigurni da će svoj tim i školu predstaviti u najboljem svetlu.


Učenička kompanija vredno je radila u prethodnom periodu: na istraživanju tržišta, istaživanju lekovitih biljaka, pripremu sastava proizvoda, predstavljanju svoje usluge, promociji kompanije i plasiranje svog proizvoda.

Učenička kompanija bavila izučavanjem svojstava lekovitog bilja i napravila je proizvod koji predstavlja njihovu čarobnu formulu u
kozmetičkoj industriji.

Sastav proizvoda ima lekovito dejstvo: pirinča koji je izvor vitamina B – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne (B6) i pantotenske kiseline
(B9), koje pomažu u jačanju nervnogsistema, kože, kose i kostiju, kao i vitamina PP i E; lavande koja se često kombinuje sa drugim sastojcima kako bi se dobilo najviše koristi od nje jer najveća moć lavande za kosu, na prvom mestu, ogleda se kod bržeg rasta kose; ruzmarina, koji se vekovima koristi za oporavak kose, bogat je izvor hranljivih sastojaka,
koji su blagotvorni za negu zdravog skalpa i jakih vlasi; kamilice koja svojim protivupalnim i antimikrobnim svojstvima pomaže kod zdravog rasta dlaka i u isto vreme ima umirujući efekat, smiruje vlasište, kao i što efikasno neguje i jača foliku kose, i tako utiče na rast punijih, gušćih i zdravijih pramenova.

Proizvod u različitoj kombinaciji ima savršenu primenu za jačanje, negu i sjaj kose. Predviđeno je da se proizvod plasira u obliku spreja za kosu koji se koristi pri pranju.


Specifičnost preparata je u tome da se njegova upotreba ne završava nakon isteka roka (koji je za kosu 10 dana) već nakon toga preparat ima potpuno drugačiju funkciju i može da se koristi za biljke u vidu prehrane.


Ispitivanjem utvrđujemo i upotrebu proizvoda u kozmetici kućnih ljubimaca. Učenici su u cilju promocije u lokalnoj zajednici organizovali štand, gde su delili bukete od lekovitih biljaka koje su sami napravili i ujedno promotivni materijal kompanije.


Kompanija ima brojne saradnike, između ostalog sarađuju sa lokalnim kompanijama ali i sa frizerskim salonima i studijima iz lokalne zajednice i šire.


Sledeći koraci u radu kompanije su prvenstveno dodatno ispitivanje, veća proizvodnja i dodatni marketing.

Nastavićemo ispitivanje koje radimo uz pomoć frizerskih salona i studija koji su veoma zainteresovani za saradnju kako u lokalnoj zajednici, tako i šire.


Regionalno takmičenje učeničkih kompanija centralne Srbije se planira za 30.mart u Kragujevcu gde nam je plan da se što bolje predstavimo kako bismo plasirali proizvod na nacionalnom i evropskom nivou takmičenja i ujedno se borili za veće tržište.

Primarno za nas je da se za naš proizvod što više čuje, da pridobijemo tržište i da povećam kapacitete proizvodnje.


Svi učesnici ovakvog jednog angažovanja pored toga što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis, uče i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji i koristi koju ona donosi.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh