fbpx

Istorijski vremeplov Batočine: Dirljiva svečanost u Badnjevcu

u Dešavanja u Batočini/Informacije/Institucije/Istorija Batočine/Manifestacije u Batočini/Spomenici

Tekst koji su objavile beogradske novine Vreme, 1940. godine, donosi priču o osvećenju spomen-ploče u Badnjevcu. Česma je podignuta u čast Badnjevčana koji su stradali u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Pokretač akcije bila su braća, Kamenko Božić, kragujevački senator rodom iz Badnjevca, i sveštenik Andra Božić. Događaj je okupio veliki broj gostiju, ne samo iz Šumadije već i šire.

Pred vama je mogućnost da se kroz čitanje originalnog članka upoznate sa posebnim trenutkom istorije našeg mesta, trenutkom na koji su tada svi, sa razlogom, bili ponosni. Naša dužnost je da ne dozvolimo da se ti najsvetliji momenti naše prošlosti zaborave, zato pročitajte autentičan, u potpunosti prenet, članak beogradskih novina Vreme i kroz priču o svečanom događaju saznajte i kako je izgledao Badnjevac pred sam početak Drugog svetskog rata.

Osvećenju spomen ploče prisustvovali su ugledni gosti iz Beograda i seljaci iz dva sreza (Vreme, 15. maj 1940.)

Badnjevac, maja – Badnjevac je jedno od najnaprednijih šumadijskih sela.

U jednom mirnom kutu ovog plodnog i romantičnog lepeničkog sela sveštenik g. Andra Božić na inicijativu svog brata g. Kamenka Božića, senatora iz Kragujevca, o svom trošku podigao je spomen-česmu.

Na domaku pruge Kragujevac – Lapovo, na padinama brežuljaka “Šupljaja” i “Džebelja” koji dominiraju selom, ova spomen – česma daje kristalno bistru i svežu vodu selu i prolaznicima. Česma je sagrađena od belog meremera, kakav je mogao dati samo naš Venčac. Na samoj ploči česme uklesane su reči: Reče Gospod – ko je žedan neka dođe k meni i neka pije. Ispod toga ispisana su imena Aleksandra i Radomira Lazovića. Na nekoliko metara od česme postrojena su betonska korita za pojenje stoke i pranje, u koja metalne cevi dovode iz rezervoara svežu vodu. Neposrednost zelenih livada i plodnih badnjevačkih njiva, neizmenično zasejanih, čas pšenicom, čas kukuruzom, čini ovo mesto privlačnim za prolaznike.

Česma je pre nekoliko dana osvećena.

Ujutru česma je osvanula okićena cvećem i grančicama. Nad njome se na jutarnjem svežem povetarcu vila državna trobojka. Jutarnji vozovi, koji prolaze kroz Badnjevac, dovozili su goste sa svih strana, iz okolnih sela, iz Beograda i Kragujevca. Među prvima došao je iz Kragujevca g. Kamenko Božić, senator sa svojim prijateljima. Na železničkoj stanici Badnjevac sačekalo ga je i pozdravilo mnogo Badnjevačana i ljudi iz okolnih sela srezova Lepeničkog i Kragujevačkog. Između ostalih zapaženi su g. dr. Steva Ivanović načelnik ministarstva socijalne politike i narodnog zdravlja i Konstantinović, direktor Centralnog higijenskog zavoda, a od strane Saveza zdravstvenih zadruga primećeni su g. dr. Gaković i dr. Đaja.

Nešto posle jedanaest časova sedam sveštenika iz okolnih parohija, na čelu sa protojerejom kragujevačkim i bivšim sveštenikom badnjevačke parohije, g. Milunom Jovanović, pristupili su osvećenju.

Posle čina osvećenja domaćin slavlja g. Andra Božić pozdravio je prisutne dobrodošlicom.

Zatim je kragujevački sveštenik g. Milan Sretenović govorio o žrtvama našeg naroda u prošlosti, o žarkom srpskom nacionalizmu i posebno o ulozi svešteničke kuće Božića iz Badnjevca.

-Šumadija, koja je najviše dala za oslobođenje i ujedinjenje žali žrtve, rekao je g. Sretenović. Ona se žrtvama ponosi.

Posle osvećenja, g. Božić priredio je bogat ručak za preko dve stotine gostiju. Sofra je bila psotavljena pod vedrim prolećnim nebom u jednoj domaćinskoj livadi.

Za sofrom je vrlo opsežno govorio brat domaćinov g. Kamenko Božić, senator, o ulozi Šumadije, koja je odigrala kulturno-prosvetnoj i nacionalnoj istoriji našeg naroda, a posebno o svom zavičaju Badnjevcu, ističući da je on oduvek na svim poljima narodnog izgrađivanja i podizanja davao svoj deo, pa bilo to u deci svojoj, koja su vremenom zauzimala vidne položaje u državi, bilo u žrtvama svojih najboljih sinova, koji su životima otkupljivali narodnu slobodu i jedinstvo.

Na domaku postavljene sofre, vilo se bogato narodno kolo isprepleteno motivima narodne nošnje, izražene u srmenim somotskim i suknjama “nizarama”. Ono se vilo do duboko u noć. Uveče, kada se na plodna badnjevačka polja spustio suton, predstavnici Saveza zdravstvenih zadruga pokazali su na platnu jedan poučni film iz narodnog života sa muzikom.

V. R. Ceković

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh