Oktobar u Batočini – mesec slobode

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Institucije/Istorija Batočine/Kultura/Spomenici

Oktobar je mesec kada je jesen u punom svom sjaju, prelama se u bezbroj pastelnih boja. To je mesec kada si se rodio ti, ja, možda, on i ona. U oktobru zru mnogi plodovi u mom i tvom kraju. U oktobru često pada kiša, ona jesenja, koja te zanese i nosi u neku prošlost daleku.

Oktobra se bude svi knjigoljupci i nestrpljivo jure ka štandovima za novim buntovnim naslovima. U oktobru već počinju da sviću ona mračna jutra. Noć je često sama i hladna. Naizgled, oktobar je deseti mesec u godini i nije ništa posebno. Ali, ni svaki oktobar nije isti oktobar.

Oktobar, davne 1918. godine, 28. dana u nizu, bio je poseban za Batočinu, kao i onaj 1944, i to 14. dana po redu. Činilo se da su se ponovila dva ista oktobra. I, jesu! Oba oktobra vezuje ista reč – sloboda. Sloboda življenja, sloboda svesti, sloboda reči… Osloboditi se stega okupatorskih tih godina, ratnih, značilo je slobodu slobode, pre svega.

Međutim, bilo je nečeg posebnog u Batočini, od samog njenog postanka, pa do danas. Nalazi se na raskršću puteva, na obalama reke, svratište je svega novog i svega starog. Ćuti o sudbinama mnogih, koji su u nju došli i koji su kroz nju prošli, večito u nekom preplitanju svega i svih, naših i njihovih, starosedelaca i novih stanovnika… I, tako traje, već, vekovima, godinama…

Ni putopisci, prolazeći kroz ovu malu varoš, nisu mogli da odole njenoj intrigantnosti, pa da ne zastanu i zapišu po koju reč o ovom malom mestu na obalama Lepenice.

Batočina pamti vekove i godine uspona i padova, prosperita i ratnih previranja. Sreća i nesreća večito su bile saputnice, nisu zaobilazile Batočinu ni u jednom ključnom događaju u prošlosti.

Zato je taj oktobar osoben, bar za nas Batočince. U oktobru se slavi dan njenog ponovnog rođenja, dan kada je Batočina oslobođena okupatorskih stega.

Svakog oktobra slavi se sloboda, dostignuta tih davnih godina u vreme ratnih previranja, istoriji poznatih kao Prvi i Drugi svetski rat. Ostavili su neizbrisive posledice u čitavoj Srbiji. Batočina je ostala siromašnija za sto trideset i šest stradalih Batočinaca i isto toliko ljudi iz okolnih sela. Veliki broj, a tako malo mesto.

Međutim, kao što sve prođe u životu i kroz život, tako prođu i takvi dani. Sviću neka nova jutra. Svanuo je i 28. oktobar, potom i 14. oktobar, nekoliko decenija kasnije. Svaki poseban i svoj, a opet isti, oslobođeni. Crvena slova u srcima svih Batočinaca. Dočekali smo oslobođenje!

Neki novi naraštaji sada koračaju ovom istom Batočinom, njenim ulicama, bezbrižno. Koračaju, ali ne zaboravljaju njih sto trideset i šest predaka, koji su nekada koračali njome. U njihovu čast, u njihovo ime, za njihovu hrabrost, za njihov život, za njihovu smrt, a za našu slobodu, svečano je obeležen Dan oslobođenja Batočine, za iste one za koju su svoj život i dali.

Njihovi potomci, učenici osnovne i srednje škole, ovog oktobra 2019. godine uzdigli su ih još više u očima svih nas, priredivši prigodnu svečanost uz prisustvo brojnih gostiju, u znak zahvalnosti palim borcima.

Slava im i hvala!

Marija Milojević

Dramska sekcija OŠ „Sveti Sava“ Batočina
Dramska sekcija OŠ „Sveti Sava“ Batočina
Dramska sekcija OŠ „Sveti Sava“ Batočina
Dramska sekcija OŠ „Sveti Sava“ Batočina
Dramska sekcija OŠ „Sveti Sava“ Batočina

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh