fbpx
Batočina - Kuća hobita iz Tolkinovog romana ,,Hobit"

Kuća iz Tolkinovog ,,Hobita” je u Srbiji! Pravac u Batočinu!

u Biblioteka/Bioskop/Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Dešavanja u okolini/Knjige/Kultura/Proza/Vesti

Draga deco i vi, odrasli, koji ste još uvek deca,

Volite li pustolovine? Ako ste kadri da se prepustite jednoj neobičnoj, spremite se! Vodimo vas na posebno putovanje. Biće čarobno, obećavamo! Samo, pre nego što krenemo, upozoramo vas da vas na putovanje vodi, niko drugi, već jedan čarobnjak! Pravi, izistinski čarobnjak! Ipak, njegovo ime saznaćete na samom kraju putovanja.

Mi ne pričamo bajke. Mi bajke živimo.

Dakle, krećemo na put?

Na kraju krajeva, ne oklevajte! Put ionako nije dug!

Predlažemo da, pre putovanja, pročitate do kraja ovu našu priču, kao vodič kroz pustolovinu. Smestite se udobno. Priča počinje ovako:

U jednoj rupi u zemlji živeo je hobit. Ne u gadnoj, prljavoj, vlažnoj rupi, ispunjenoj ostacima crva i zadahom vlage, niti, pak, u suvoj, ogoleloj, peščanoj rupi, u kojoj nema na šta da se sedne, i u kojoj nema ništa za jelo: ovo je bila hobitska rupa, a to znači – udobnost…

Dž. R. R. Tolkin, Hobit

Ovo je odlomak iz jedne od najpopularnijih i najvoljenijih knjiga u istoriji svetske književnosti. Džon R. R. Tolkin ovako je započeo svoj roman Hobit (The Hobbit), kao priču za laku noć svojoj deci. Ipak, jedan dečak, sin nekog londonskog izdavača roman je pročitao u rukopisu, u to vreme, od sasvim nepoznatog pisca. Nagovorio je oca da ovu knjigu objavi 1937. godine. Tako počinje čudesna priča čudesnog Tolkina, u koju i vi od danas ulazite.

A sada! Kažite čarobnu reč: Dragička!

Kako bi sve ovo što smo, dosad, rekli imalo smisla, smatramo da je dobar trenutak za otkrovenje. Podelićemo sa vama vest “iz rukava”!

Tanana! Neočekivani gosti naselili su naš kraj. Kako saznajemo, iz pouzdanih izvora, izgleda da je reč, upravo, ni manje i ni više, nego o hobitima. Pitate se ko su hobiti?!

Oni su (ili su bili) mali ljudi, otprilike pola naše visine, a manji od bradatih patuljaka. Hobiti nemaju brade. Skloni su gojenju, posebno u predelu stomaka, oblače se u jarke boje (posebno zelenu i žutu); ne nose cipele, jer na njihovim stopalima rastu prirodni kožni đonovi i gusta topla smeđa dlaka nalik onoj na njihovim glavama (koja je kovrdžava); imaju duge mudre smeđe prste, dobroćudna lica, i smeju se dubokim prijatnim smehom (posebno posle ručka, koji uzimaju dva puta dnevno kad god im se pruži prilika). Dž. R. R. Tolkin, Hobit

Dom o kojem svi sanjaju  – Hobbit house

Kao sledeće, red je da saznate i gde oni žive. Zapravo, tu se i krije suština ove naše pustolovine. Verovatno je to najpoznatiji šumski dom na svim meridijanima ove zemaljske kugle. Drugim rečima, to je mesto koje bi, po pravnoj osnovi, samo hobit mogao nazvati svojim domom. Ali, sigurni smo da bi svako od nas želeo da živi u istom. Zašto? Saznaćete.

Hobitska kuća – jedinstven primerak na Balkanu

Verodostojni opis jedne hobitske kuće glasio bi ovako:

Na njoj behu okrugla vrata nalik brodskom prozoru, obojena zeleno, sa sjajnom žutom mesinganom ručkom tačno u sredini. Vrata su se otvarala prema ovalnom holu sličnom tunelu: veoma udoban tunel bez dima, zidova obloženih drvetom, sa podom od pločica koje je zastirao tepih, sa politiranim stolicama i sa mnogo, mnogo vešalica za kape i kapute. Za hobita nije bilo trčanja uza stepenice: spavaće sobe, kupatila, podrumi, ostave (mnoštvo ostava), ormari (on je imao čitavu sobu posvećenu odelima), kuhinje, trpezarije, sve to bese na istom spratu, u stvari, u istom hodniku. Sve najbolje sobe bile su nalevo od ulaza jer su jedino one imale prozore, duboko uvučene okrugle prozore sa kojih se video vrt, a iza njega livade, prema reci. Dž. R. R. Tolkin, Hobit

Svet mašte pretočen u stvarnost i kod nas

Tolkinovi hobiti duboko su ukorenjeni u čitalačku fantaziju, toliko da je hobitska kuća postala popularan stil gradnje širom sveta. Nestvarni svet Tolkinovog romana, postaje stvarni svet koji nas okružuje. I, ne dešava se to samo negde kilometrima daleko, već i kod nas.

Ma, neeeee… Varate se! Nije to u Beogradu, ni u Novom Sadu, pa ni u Kragujevcu… Tolkinov svet okružuje devojčice i dečake iz tvoje i moje ulice. Tu je, nadohvat ruke, tik iza ugla. Baš ovde, u našem je kraju! U Batočini. Nalazi se u Lovćenskoj, broj 16.

Ne verujete nam?

Reći ćemo glasnije!

Kuća Bilboa Baginsa nalazi se u Batočini! Njegova prava kuća! Baš kao ona iz knjige!

Napravljena u formi kamena, kuća ima mahovinasti krov, ugrađen u padinu imaginarnog brda. Spoljašnjost kuće u potpunosti odgovara onoj sa filma i iz vaše mašte, dok ste čitali Hobita. Gomila cveća, zelenila, ukrasa i detalja oduševiće sve buduće posetioce.

Kuća iz Tolkinovog sveta u Batočini

I sada, da se vratim na čarobnjaka sa početka naše priče. Taj čarobnjak, koji će sve nas voditi na putovanje je Goran Srejić. Goran je, osim čarobnog Zabavnog parka Bora lavirint, čaroliju podigao na viši nivo, sagradivši hobitsku kuću i to usred Batočine. Kuća predstavlja arhitektonski model Tolkinovog sveta.

Kragujevački umetnik Nagib Ismailović svu svoju kreativnost i umeće utrošio je u izgradnji ovog hobitskog doma u Batočini. Priču o hobitima, Nagib je vajao gotovo godinu dana. Sve vreme, vodio se verom u bajke. One imaju posebnu moć nad decom. Ovaj umetnik budan sanja i umetnost živi. To je upravo i energija kojom je uspeo da pretoči svet mašte u stvarnost.

Zahvaljujući ljudima, kao što su Nagib Ismailović i Goran Srejić, čarolija nam nikada nije bila bliža.

Sigurni smo da će se ovome posebno obradovati deca koja će moći da se igraju, proslavljaju rođendane i posebno uživaju u maštom stvorenom Tolkinovom svetu.  

Kuća hobita (čije otvaranje se očekuje čim epidemiološka situacija to dozvoli) biće prava atrakcija, ne samo za stanovnike Batočine već i čitave Srbije a i šire, jer je ovo jedinstvena atrakcija na čitavom Balkana.

I da! Iznenađenjima ovde nije kraj!

Načuli smo da će se hobitima uskoro pridružiti i drugi likovi iz Tolkinovog univerzuma. Ko je čitao Gospodare prstenova, zna o čemu govorimo!

Poštovani putniče, stigao si na odredište! Dobro došao!

Jesi li za jedan čaj od svežeg đumbira?

P.S. Tekst je nastao kao posledica naše očaranosti i zadivljenosti kućom hobita. U to ime, tim sajta posebno zahvaljuje Jovanu Bigi, direktoru Zabavnog parka Bora lavirint, zbog  pružanja mogućnosti da napišemo ovaj ekskluzivni sadržaj.

Ekskluzivni obilazak kuće iz Tolkinovog romana Hobit

Оставите одговор

Najnovije u Biblioteka

Idi na Vrh