fbpx

Dzez spektakl u Despotovcu

u Dešavanja u okolini/Koncert/Kultura

Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend

Biserino ime je dobro poznato u jugoslovenskoj muzici. Bila je aktivni učesnik i redovno odnosila prve nagrade stručnog žirija na festivalima širom tadašnje Jugoslavije. Nastupala je i na domaćim izborima za Pesmu Evrovizije.

Najuspešniju saradnju ostvarila je sa Kornelijem Kovačom i drugim beogradskim autorima, snimajući sa zvučnim imenima poput Arsena Dedića i Gorana Bregovića. Njen muzički stil se može opisati kao mešavina velegradskih šansona, domaćih šlagera i džeza.

Vasil je muzički talenat nasledio od tetke Bisere, ali i roditelja, muzičkih velikana, Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, a potom muzičko školovanje nastavio kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine.

U Srbiju se iz Njujorka vraća godinu dana kasnije i osniva „Vasil Hadžimanov bend“. Tu počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music). Početkom 2001. godine izašao je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sledećih sastava: Darkvud Dab, Bace Quartet, Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Bavi se i komponovanjem muzike za filmove i TV serije. Neki od filmova i TV serija koje nose potpis Vasila Hadžimanova kao autora muzike su film “Kad porastem biću kengur” i TV serije “Košarkaši” i “Otvorena vrata”.

Izvor: Dani srpskoga duhovnog preobraženja Despotovac

Tags:

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u okolini

Idi na Vrh