fbpx

Košarkaški klub ,,Sloga” Batočina (1974 -2020)

u Dešavanja u Batočini/Institucije/Vesti

Košarkaški klub ,,Sloga” iz Batočine ima dugu tradiciju. Osnovan još 1974. godine, predstavlja jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva u Batočini. Kroz klub je prošlo na stotine mališana, a neki od njih su kasnije ostavili trag i u našim najboljim klubovima u zemlji i inostranstvu.

Osnivanje kluba

Košarkaški klub ,,Sloga” osnovan je 1974. godine. O samom osnivanju kluba gotovo da i nema sačuvanih podataka.

Počeci kluba

Jedno je sigurno i potvrđeno. Temelji ozbiljnog košarkaškog kluba u Batočini počinju da se grade dolaskom Miodraga Kočanovića na čelo ovog sportskog kolektiva.

Miodrag Kočanović, po dolasku, vrlo brzo preuzima upravljanje KK ,,Sloga” u Batočini. Prve dve godine od osnivanja radiće i kao trener i kao igrač, nakon čega donosi odluku da prestane sa aktivnim igranjem košarke. Ostaje dosledan i posvećen isključivo trenerskom pozivu. To je bila, ujedno, odluka od presudnog uticaja na razvoj sporta u ovom malom šumadijskom mestu.

Miodrag Kočanović prima nagradu

Od tog momenta, prvi put u istoriji Batočine, klub počinje da radi sa decom. KK ,,Sloga” postaje poznata i u Srbiji po sportskom angažovanju i edukaciji dece. Baza igrača, koju je Miodrag stvorio i počeo da trenira, dostići će velike uspehe u poslednjoj deceniji XX veka.

Prve utakmice

Slogin ,,drim-tim” – Sezona 1995.

Sa svojim igračima, poniklih osamdesetih godina XX veka, ,,Sloga” je imala nekoliko pokušaja da se, u okviru seniorske konkurencije, plasira u Prvu srpsku ligu.

Plasman je postigla u sezoni 1994/95, na najbolji mogući način. Sezonu je završila sa 24 pobede. Tokom sezone promenjen je sistem takmičenja, te je umesto jednog kruga, napravljen i dodatni, koji su igrale četiri najbolje ekipe. Međutim, to nimalo nije pokolebalo članove tima i izabranike Miodraga Kočanovića. Naprotiv, to ih je podstaklo da ispišu najlepše strane istorije batočinske košarke.

Drim-tim KK ,,Sloga”

Za čuveni „drim-tim“ tada su nastupali: Zoran Milanović, Slađan Mijailović, Boban Aleksić, Dejan Nikolić, Zoran Velić, Dejan Vučković, Ivan Đinović, Vladimir Milutinović, Vojkan Kaličanin, Igor Jokić, Zoran Savić Gizda i Goran Mrdaković.

Letnja liga iz 1998. godine

Nakon dve godine pauze, ponovo je formiran seniorski tim koji je takmičenje počeo od Letnje lige. Dvojici iskusnih igrača, Slađanu Mijailoviću i Ivanu Jovanoviću, igračima koji su ušli u Prvu ligu 1995. godine, pridružiće se i nove generacije. Ekipa je bila podmlađena. Cilj je bio da se razigraju dečaci rođeni od 1980. do 1984. godine, prebačeni iz kadetskog i juniorskog sastava. Posledica takve odluke bila je da je KK ,,Sloga” zabeležila samo dve pobede.

Letnja liga iz 1999. godine

Nakon prestanka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, juna 1999. godine, život se lagano vraćao u normalu. Već u leto iste godine, KK ,,Sloga” takmiči se u Letnjoj ligi. Jedan od ciljeva bio je plasman u Drugu srpsku ligu.

Za ,,Slogu” su tada nastupali domaći igrači: Zoran Milanović, Slađan Mijailović, Ivan Jovanović, Predrag Ognjenović, Nenad Ognjenović, Nenad Petrović, Milan Nikolić, Nikola Kočanović, Dejan Orlović, Predrag Nikolić, Žarko Vidović i braća Goran i Dejan Marković iz Rače.

U takmičenju „Regiona 5“ lige, batočinska ,,Sloga” neočekivano je obezbedila plasman u viši rang, sa samo dva poraza od ,,Morave” iz Velike Plane i ,,Prve petoletke” iz Trstenika. Zajedno sa Košarkim klubom „Morava“ iz Velike Plane osvojila je drugo mesto i plasirala se u Drugu srpsku ligu.

Koliko je jaka bila konkurencija u to vreme, govori podatak da je tad u timu iz Velike Plane nastupao Vladimir Tica, kao pozajmljeni igrač ,,Crvene zvezde”. Tako je nova generacija Batočinaca, kojoj je trener Miodrag Kočanović dao šansu godinu dana ranije, opravdala njegova očekivanja i potvrdila ispravnost odluke.

Druga srpska liga i grupa „Zapad“ – Sezona 1999/00.

Nakon uspešne Letnje lige, tokom jeseni 1999. godine, KK ,,Sloga” trebalo je da otpočne takmičenje u Drugoj srpskoj ligi, u grupi „Zapad“. Mnogi su na batočinske košarkaše gledali kao na glavne kandidate za ispadanje, ali ne i njihov trener Miodrag Kočanović, koji je na kraju Letnje lige samouvereno izjavio: „Podmlađena ekipa, u kombinaciji sa nekoliko iskusnih igrača, potvrdila je kvalitet u ovom rangu takmičenja. Očekujem da ćemo i u Srpskoj ligi biti jedan od konkurenata za visok plasman.“

Sezona 1999/00.

Sastav nije mnogo promenjen u odnosu na ekipu koja je izborila takmičenje u ovom rangu. Ivan Jovanović nije bio deo ovog sastava. Umesto njega igrao je Marko Mitrović, kadetski reprezentativac i igrač na dvojnoj registraciju za kragujevački KK ,,Zastava” i jedini „stranac“ u tadašnjoj ekipi, Žarko Đorđević iz Kragujevca.

Pored njih, nastupali su i sledeći igrači: Nenad Ognjenović, Predrag Ognjenović, Dejan Orlović, Nikola Kočanović, Žarko Vidović, Milan Nikolić, Nenad Petrović i Predrag Nikolić. Veliku sigurnost i podršku ekipi pružali su, tada već veterani, Slađan Mijailović i Zoran Milanović, kao i braća Dejan i Goran Marković iz Rače .

Liga je bila izuzetno jaka, podeljena je u dve grupe sa po osam timova. Po četiri najbolje plasirane ekipe ulazile su u plej-of. Među njima bila je i ,,Sloga”.

Iako je pre sezone glavni cilj bio opstanak KK ,,Sloga”, nakon 14. kola zauzela je drugo mesto, sledeći ,,Gošu” iz Smederevske Palanke, a ispred ,,Maratona” iz Jagodine, ,,Morave” iz Velike Plane, Jagodine, Stragara, Svilajnca i ,,Mladog radnika” iz Požarevca. Postignutim plasmanom među četiri najbolje ekipe obezbeđen je plasman i u plej-ofu.

U izjavi za ,,Sportski žurnal”, Miodrag Kočanović je naglasio: ,,Iako je u timu došlo do smene generacija, okosnicu tima činili su kadeti sa kojima sam radio četiri godine, u vrlo teškim uslovima, po završetku NATO agresije na našu zemlju. Uspeli smo da u Letnjoj ligi ,,Regiona 5″ osvojimo prvo mesto, ispred solidnih ekipa iz Velike Plane, Trstenika, Paraćina, Ćuprije i drugih gradova. I sada smo, naročito zahvaljujući velikoj borbenosti igrača, uspeli da uplovimo u mirne vode takmičenja i igramo bez straha za plasman.“

Prema rečima Miodraga Kočanovića, veliku pomoć klubu u sezoni 1999/00, pružao je tadašnji predsednik opštine Batočina Slobodan Živulović, nekadašnji predsednik kluba Anđelko Ognjenović, sekretar Božidar Ilić i nekadašnji igrači: predsednik kluba Milun Milenković, Jovan Đorđević, Slaviša Matejić, Draško Pavlović i Dragan Milutinović.

U drugom delu ove sezone, zbog nedostatka ambicija odustalo se od ulaska u viši rang. Rezultati su, shodno tome, bili i slabiji.

Druga srpska liga „Zapad“ – Sezona 2001/02.

Nova uspešna generacija igrača u Batočini stasava 2001. i 2002. godine. Nju su predvodili Uroš Nikolić i Andreja Milutinović, koji će nakon odlaska iz kluba, ostvariti uspehe i u najvećim srpskim i evropskim klubovima. Tih godina ostvareni su najbolji rezultati mlađih selekcija u istoriji kluba.

Seniorska ekipa je, nakon uspešnog takmičenja u Letnjoj ligi, ponovo izborila takmičenje u Drugoj srpskoj ligi. Iz te ekipe su i u ovom rangu igrali iskusni igrači Zoran Milanović, Slađan Mijailović i Boban Aleksić, kao i mlađi Predrag i Nenad Ognjenović, Nenad Petrović, Žarko Vidović, Milan Nikolić, Nikola Kočanović, Milan Pavlović i Radosav Pavlović. U septembarskom prelaznom roku, klub su pojačali Kragujevčani: Predrag Vučićević, Marjan Milošević i Ivan Tomić. Iz drugoligaša ,,Zastave”, na dvojnoj registraciji, igrali su Marko Mitrović i Nikola Marković.

Ekipu je i u ovoj sezoni predvodio Miodrag Kočanović, a službeni predstavnici bili su: Tomislav Mišić, Darko Marković, Saša Ristović, Draško Pavlović, Velimir Mitrović. O zdravlju igrača vodili su računa doktori Branislav Mladenović i Dejan Milenković, dok je fizioterapeut bio Aleksandar Mišić.

Klub je na početku sezone zabeležio tri poraza, a prvu pobedu ostvario je u 4. kolu, pred svojom publikom protiv Novog Pazara. U sali Osnovne škole „Sveti Sava“ u Batočini, izabranici trenera Miodraga Kočanovića pobedili su protivnike sa 83 : 72. Nakon prve pobede, usledio je niz od 6 utakmica bez pobede, što je nagoveštavalo veliku borbu za opstanak.

Gostovanje ekipe iz Priboja u Batočini, 15. decembra, dovelo je do sudbinsog obrta. Nezadovoljni suđenjem igrači KK ,,Sloga” izazvali su incident i utakmica je prekinuta. KK ,,Sloga” ubrzo je izbačena iz lige i na neslavan način završila sezonu, nakon samo 11 utakmica. Zbog zabrane igranja, koju je dobio trener Miodrag Kočanović i petorica igrača, KK ,,Sloga” bila je primorana da se na nekoliko godina povuče iz seniorskih takmičenja.

Povratak seniora 2018. godine

Nakon duge pauze, u sezoni 2018/19, KK ,,Sloga” ponovo je počela da se takmiči u seniorskoj konkurenciji. Euforija u varošici bila je velika. Batočinska košarkaška publika uželela se seniorske košarke i tribine su bile pune ljubitelja košarke u svakoj utakmici.

Takmičenje je započeto od Letnje lige. Osim ,,Sloge” u takmičenju su učestvovala još 4 kluba: ,,Šumadija” iz Aranđelovca, Kruševca, sa Goča i ,,Basket” iz Vrnjačke Banje. Osvojeno je treće mesto. KK ,,Sloga” se već u prvoj sezoni, od povratka u seniorsko takmičenje, plasirala u viši rang – Drugu srpsku ligu „Zapad“.

Tim za Letnju ligu, 2018. godina

Druga srpska liga ,,Zapad” – Sezona 2018/19.

Za debitantsku sezoni u 4. rangu takmičenja, ekipa je sastavljena od iskusnih igrača i mlađih igrača, kao i sa nekoliko pojačanja iz Kragujevca. Najstariji igrač bio je Nenad Petrović (37), a najmlađi Bojan Spasić (15).

Nekadašnji ,,Slogini” igrači, Marko Mitrović i Nenad Petrović, trebalo je da predvode ekipu. Pored njih, za sezonu su licencirani i sledeći igrači: Milan Pavlović, Marko Ranković, Dušan Jovanović, Miloš Janićijević, Petar Utvić, Nemanja Pantović, Viktor Bogdanović, Miloš Janković, Aleksa Nedeljković, Aleksandar Jovanović, Pavle Kraljić, Filip Ristić, Branislav Spasić, Vuk Stevanović, Aleksa Aleksić, Andrija Petrović, Petar Milosavljević i Bojan Spasić. Ekipu je, kao trener, predvodio Nikola Kočanović, a predsednik kluba bio je Saša Ristović.

Dugogodišnji period neigranja u ovom rangu takmičenja odrazio se na terenu. Posle tri pobede u prva četiri kola, usledio je niz poraza i ekipa je završila na poslednjem mestu.

Druga Srpska liga ,,Zapad”- Sezona 2019/20.

U sezoni 2019/20, ,,Sloga” je ostvarila zapažene rezultate. Nakon osvajanja Prvog mesta u Letnjoj ligi sa svih 6 pobeda, ostvaren je i plasman u Drugu srpsku ligu ,,Zapad”.

Ekipa za sezonu 2019/20.

Sa nekoliko pojačanja iz Kragujevca i sa ekipom koja je stekla prošlogodišnje iskustvo igranja u Drugoj srpskoj ligi, košarkaši ,,Sloge” krenuli su u novu sezonu. Nošeni podrškom sa prepunih tribina OŠ ,,Sveti Sava”, KK ,,Sloga” je iznenadila sve i zauzela prvo mesto. Time se plasirala u plej-of, u konkurenciji mnogo bogatijih klubova. U trenutku prekida sezone zbog koronavirusa, ,,Sloga” se u plej-ofu nalazila na visokom 3. mestu. Bolje rangirani bili su samo ,,Sloga elite” iz Kraljeva i ekipa iz Smedereva.

Pune tribine kao “vetar u leđa” igračima

Mlađe kategorije

Godinu dana, nakon izbacivanja iz seniorskih takmičenja i izrečenih zabrana treneru Miodragu Kočanoviću i nekolicini igrača, doneta je odluka da se klub maksimalno posveti radu sa mlađim igračima.

Na košarkaškom kampu u Sokobanji 2002. godine

Nakon javnog poziva da pristupe košarkaškom klubu, upućenog dečacima iz Batočine i okoline, u februaru je izvršena prozivka i prvi trening. Na prvom treningu, u februara 2002, pojavilo se oko 60 dečaka.

Na košarkaškom kampu u Sokobanji 2003. godine

To je bio najmasovniji odziv zainteresovanih juniora ikada, nezapamćen u istoriji košarkaškog kluba. Zbog velikog broja, dečaci su podeljeni su u dve grupe, po starosti i po visini.

Utakmice protiv ,,Partizana” i ,,Crvene zvezde”

Dobar rad sa mlađim kategorijama prepoznala su i dva naša najveća košarkaška kluba, ,,Partizan” i ,,Crvena zvezda”. Mladi igrači ,,Sloge” dobili su šansu da odmere snagu sa vršnjacima iz ova dva beogradska kluba. U izveštaju dnevnog lista „Sport“ navodi se da je ovaj sportski događaj „u pravom smislu te reči bio košarkaški praznik u gradu na Lepenici“.

U sali OŠ ,,Sveti Sava” u Batočini je, 15. juna 2013. godine, gostovao beogradski ,,Partizan”. U 11 časova bio je zakazan duel mlađih pionira, a dva sata kasnije susret u kategoriji pionira. U utakmici između mlađih pionira slavili su igrači ,,Sloge” sa 81 : 71, dok je u neizvesnoj utakmici pionira pobedio ,,Partizan” sa 87 : 85.

Mlađi pioniri ,,Sloge” i ,,Partizana”

Za mlađe pionire iz Batočine igrali su Aleksa Aleksić, Vuk Stevanović, Nevena Vučković, Sofija Jovanović, Andrija Petrović, Branislav Spasić, David Ilić, Aleksandar Milošević, Đorđe Nikolić, Lazar Despić, Stefan Ristić, Lazar Ristović i Đorđe Karišić.

Ispred tima pionira igrali su: David Aleksić, Viktor Bogdanović, Uroš Aleksić, Sofija Jovanović, Uroš Stanković, Dalibor Vučković, Đorđe Milovanović, Jovan Dimitrijević, Branislav Spasić i gosti: Simeon Simić iz Jasenice (Smederevska Palanka) i Luka Glišović iz Foke (Kragujevac). Trener ekipe bio je Nikola Kočanović, a predsednik kluba Saša Ristović.

Mlađi pioniri ,,Sloge” i ,,Crvene zvezde”

Tri meseca kasnije, 6. septembra 2013. godine, gostovala je ,,Crvena zvezda”. Kao i protiv ,,Partizana” i tada se igralo u dve kategorije: mlađi pioniri i pioniri.

Malo je mesta da bi se nabrojali svi uspesi koje su mlađe kategorije ,,Sloge” ostvarile pod vođstvom Nikole Kočanovića. Juniori su u sezoni 2015/16. bili prvaci Centralne Srbije, a isti uspeh ostvarili su i pioniri. Svake godine dečaci ostvaruju zapažene rezultate.

Prvaci regiona Centralne Srbije za juniore, 2015/16.

Klub se može ponositi i hvaliti da su u njemu ponikli igrači poput: Uroša Nikolića, bivšeg igrača ,,Crvene zvezde” i nekog ko je učestvovao u osvajanju zlatne medalje za reprezentaciju Srbije na prvenstvu Evrope za mlade, Andreje Milutinovića, bivšeg igrača ,,Crvene zvezde” i ,,Partizana”, Nevene Vučković, juniorske reprezentativke Srbije i mnogih drugih koji su imali uspeha u svetu košarke.

Nevena Vučković i Nikola Kočanović

Ovo je bio kratak podsetnik na košarkaški klub koji je decenijama pronosio slavu Batočine. Zapravo, ovo je samo mali deo bogate istorije košarkaškog kolektiva, pod imenom ,,Sloga”, u kome su generacije dečaka, ali i devojčica naučile prve košarkaške korake. Mi, Batočinci, ne sumnjamo da će tako biti i u buduće dane i sa generacijama koje tek dolaze.

Neki novi klinci…
I to, veoma uspešni klinci!!!

Na kraju, uživajte u fotografijama, kao najvernijim svedocima svega ispričanog.

Ovo je kratka priča o klubu koji je ostavio trag u životima mnogih dečaka, ali i devojčica iz Batočine i okolnih mesta. Neumitno je sećanje na dane kada sam i ja bio deo ovog kluba. Jedan sam, od onih šeszdeset klinaca koji su 2002. godine ušli u salu, naučili dvokorak desnom i levom rukom (ovo drugo malo teže) i zavoleli ovaj prelepi sport i igru… Sve to, ni dan danas, nema cenu.

Marko Stanojević

1 Comment

  1. Izuzetan tekst, koji evocira uspomene svih nas, koji smo se još kao mali probijali na tribine naše sale, kako bi smo nekako pronašli mesto sa koga bi smo odgledali utakmicu, i najvatrenije navijali za našu Slogu, pa makar stajali i na jednoj nozi !!!
    Svaka čast autoru, na koga smo ponosni, kao i na sve generacije košarkaša i trenera našeg KK Sloga !!!

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh