Slika sela

Nikšić

u Sve o selima

Nikšić je naselje u Srbiji u opštini Batočina u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. ima 176 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 148 stanovnika).

Geografija

Teritorija sela Nikšić nalazi se u centralnom delu Srbije. Smeštena je u istočnom predelu Šumadije i nalazi se u jugozapadnom delu opštinske teritorije Batočine.

Nikšić se nalazi na 209 metara nadmorske visine, na 11 km jugozapadno od Batočine, 19 km severno od Kragujevca i 128 km južno od Beograda. Kroz Nikšić prolazi magistralni put na relaciji Batočina—Kragujevac—Kraljevo—Čačak.

Istorija

Nikšić je postojao pre Velike seobe Srba 1690. godine, jer se u turskom popisu 1739/41. godine nalazi među pustim selima. Nakon oslobođenja od Turaka uglavnom je bio u sastavu badnjevačke opštine. Kmet sela 1831. je bio Panta Jovanović. Zbog nesuglasica koje su počele da izbijaju nakon 1880. godine između Nikšića i Badnjevca, Nikšić je zatražio da napusti badnjevačku opštinu. To je i učinjeno 1885. godine, pa je Nikšić prišao žirovničkoj opštini.]

Školstvo

Nikšić nikada nije imao svoju školu. U početku su svoje đake slali u školu koja se nalazila u konaku Manastira Grnčarice u Prnjavoru. Kada je ona ukinuta 1870. godine deca su išla u školu u Badnjevcu. Od 1893. godine Nikšićani su išli u školu u Žirovnici.[

Danas deca do četvrtog razreda idu u školu u Prnjavoru, a od petog do osmog u Badnjevcu.

Poljoprivreda

Poljoprivreda je vodeća privredna grana po obimu proizvodnje kao i po zaposlenosti lokalnog stanovništva.

Stočarstvo je najznačajnija grana proizvodnje u poljoprivredi u Nikšiću. Stočarstvo je najtraženiji deo poljoprivrede, jer njeni proizvodi (meso, mast, mleko, jaja) spadaju u glavne prehrambene proizvode stanovništva. Seljak sitnog poljoprivrednog gazdinstva u Nikšiću je svaštar, gaji više vrsta stoke. Gaji goveda, svinje, ovce, konje i živinu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*