Slika sela

Kijevo

u Sve o selima

Kijevo je naselje u Srbiji u opštini Batočina u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. ima 482 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 549 stanovnika).

Geografija

Teritorija sela Kijevo nalazi se u centralnom delu Srbije. Smeštena je u istočnom predelu Šumadije i nalazi se u južnom delu opštinske teritorije Batočine. Kroz selo protiče Kijevački potok.

Kijevo se nalazi na 187 metara nadmorske visine, na 9 km južno od Batočine, 28 km severno od Kragujevca i 126 km južno od Beograda.[

Istorija

U turskom popisu sela iz 1739/1741. Kijevo se pominje kao pusto selo pod nazivom Gornje Kijevo što jasno pokazuje da je selo postojalo i ranije. Selo je napušteno kada su u ove krajeve došli Austrijanci. U XVIII veku selo je ponovo oživelo pa je već u Kočinoj krajini imalo učesnika.

U Prvom srpskom ustanku prilikom oslobađanja ovih krajeva, u bici kod Batočine Karađorđe je na Kijevačkom potoku između Kijeva i Dobrovodice pobedio Turke. U okršaju je palo oko četristo Turaka. U bici su poginuli i Musein Ganić i Jusuf-aga Klimentić.

Na prvom popisu nakon završetka Drugog srpskog ustanka 1818. Kijevo je imalo 15. domaćinstva sa 40 haračkih glava. Posle oslobođenja Kijevo je do 1874. zajedno sa Dobrovodicom i Žirovnicom činio istu opštinu. Prvo je sedište bilo u Dobrovodici, a zatim u Kijevu. Zbog višegodišnjeg sukoba došlo je do razilaženja. Prvo su 1869. godine Kijevo i Dobrovodica tražili odvajanje od Žirovnice, ali se Žirovnica tome usprotivila. kasnije je Žirovnica zahtevala odvajanje pa su Kijevo i Dobrovodica formirali opštinu Kijevo.

Kijevci su učestvovali u ratovima od 1912–1918, kada je iz ovog sela poginulo 60 boraca.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*