Srednja skola

Srednja škola “Nikola Tesla”

u Institucije

Srednja škola “Nikola Tesla” je osnovana Samoupravnim sporazumom o udruživanju koji su zaključili Gimnazija “Radoje Domanović” iz Batočine i Škola za kvalifikovane radnike “Mladi radnik” iz Lapova 15.03.1977 godine.

Profil škole se menjao često u skladu sa zahtevima lokalnog razvoja. Međutim, srednje i tehničko obrazovanje su konstantne u istoriji škole.

Uticaj škole na lokalnu sredinu je veoma veliki jer je Srednja škola “Nikola Tesla” u dugom vremenskom periodu bila ostala jedina srednjoškolska ustanova koja obrazuje kadrove za rad u najrazličitijim sferama društva (privreda, administracija, trgovina…). Poseban značaj našoj školi daju gimnazijska odeljenja koja pripremaju učenike za dalje obrazovanje.

POLOŽAJ ŠKOLE

Škola se nalazi u samom centru Batočine. Njen centralni položaj simbolično ukazuje na centralnu ulogu škole u lokalnom razvoju mesta poslednjih nekoliko decenija.

STRUČNI PROFIL ŠKOLE

Delatnost škole je srednje obrazovanje i vaspitanje učenika i vanrednih učenika.

OPREMLJENOST ŠKOLE

Srednja škola “Nikola Tesla” može se pohvaliti veoma savremenom i funkcionalnom opremmom.

Čitava škola je pokrivena modernim video nadzorom i alarmnim sistemom.

Nastava je u velikoj meri unapređena formiranjem multimedijalne učionice koja je opremljena video projektorom, kompjuterom, skenerom, štampačem, TV prijemniokom, video rekorderom, slajd-projektorom, grafoskopima i multimedijalnim sadržajima (video kasete, DVD filmovi edukativnog karaktera, slajdovi, folije, muzički diskovi). Nastava se češće izvodi u medijateci koja je izgrađena u prijatnom i stimulativnom ambijentu. Kabinet za nastavu računarstva i informatike opremljen je sa 18 računara poslednje generacije, štampačima, slušalicama i modernim softverom.

Tokom 2006. godine rokonstruisana je fiskulturna sala i prostor za presvlačenje. Nabavljeni su novi sportski rekviziti i sprave.

Škola raspolaže kabinetima za nastavu fizike, hemije, trgovinskih i mašinskih predmeta. Radionica za praktičnu nastavu iz oblasti mašinstva i obrade metala je svojevremeno bila glavni inkubator dobrih majstora u metalskoj industriji. Međutim, sa stagniranjem metalske industrije i naša radionica u poslednjih nekoliko godina školuje sve manje učenika.

Školska biblioteka je odlično snadbevena lektirama, enciklopedijama, rečnicima, udžbenicima, stručnom literaturom, ali i delima lepe književnosti.

Većina učionica raspolaže belim tablama, koje su pratkičnije i preglednije. Tendencija je da sve učionice imaju bele table.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*