Srednja skola

Srednja škola „Nikola Tesla“

u Institucije

Srednja škola „Nikola Tesla“ je jedan od najznačajnijih stubova obrazovanja u opštini Batočina. Osnovana je Samoupravnim sporazumom o udruživanju koji su zaključili Gimnazija „Radoje Domanović“ iz Batočine i Škola za kvalifikovane radnike „Mladi radnik“ iz Lapova 15.03.1977 godine.

Počeci srednjoškolskog obrazovanja

Počeci srednjoškolskog obrazovanja sežu u 1961. godinu kada je u Batočini otvoreno odeljenje Ekonomske škole iz Kragujevca. Dve godine kasnije otvorena je Ekonomska škola u Batočini. Škola je postepeno ugašena, kada je u Batočini 1967. godine otvoreno izdvojeno odeljenje Kragujevačke gimnazije. Godine 1974., osnovana je gimnazija Radoje Domanović.

Osnivanje Obrazovnog centra „Nikola Tesla“

Današnja Srednja škola „Nikola Tesla“ je pravni naslednik Obrazovnog centra „Nikola Tesla“, koji je nastao 15. marta 1977. godine Samoupravnim sporazumom o udruživanju Gimnazije „Radoje Domanović“ iz Batočine i Škole za kvalifikovane radnike „Mladi Radnik“ iz Lapova

Profil škole se menjao često u skladu sa zahtevima lokalnog razvoja. Međutim, srednje i tehničko obrazovanje su konstantne u istoriji škole.

Današnji naziv, Srednja škola „Nikola Tesla“ je dobila 1. septembra 2005. godine

POLOŽAJ ŠKOLE

Škola se nalazi u samom centru Batočine. Njen centralni položaj simbolično ukazuje na centralnu ulogu škole u lokalnom razvoju mesta poslednjih nekoliko decenija.

STRUČNI PROFIL ŠKOLE

Delatnost škole je srednje obrazovanje i vaspitanje učenika i vanrednih učenika.

OPREMLJENOST ŠKOLE

Srednja škola „Nikola Tesla“ može se pohvaliti veoma savremenom i funkcionalnom opremmom.

Čitava škola je pokrivena modernim video nadzorom i alarmnim sistemom.

Nastava je u velikoj meri unapređena formiranjem multimedijalne učionice koja je opremljena video projektorom, kompjuterom, skenerom, štampačem, TV prijemniokom, video rekorderom, slajd-projektorom, grafoskopima i multimedijalnim sadržajima (video kasete, DVD filmovi edukativnog karaktera, slajdovi, folije, muzički diskovi). Nastava se češće izvodi u medijateci koja je izgrađena u prijatnom i stimulativnom ambijentu. Kabinet za nastavu računarstva i informatike opremljen je sa 18 računara poslednje generacije, štampačima, slušalicama i modernim softverom.

Tokom 2006. godine rokonstruisana je fiskulturna sala i prostor za presvlačenje. Nabavljeni su novi sportski rekviziti i sprave.

Škola raspolaže kabinetima za nastavu fizike, hemije, trgovinskih i mašinskih predmeta. Radionica za praktičnu nastavu iz oblasti mašinstva i obrade metala je svojevremeno bila glavni inkubator dobrih majstora u metalskoj industriji. Međutim, sa stagniranjem metalske industrije i naša radionica u poslednjih nekoliko godina školuje sve manje učenika.

Školska biblioteka je odlično snadbevena lektirama, enciklopedijama, rečnicima, udžbenicima, stručnom literaturom, ali i delima lepe književnosti.

Većina učionica raspolaže belim tablama, koje su pratkičnije i preglednije. Tendencija je da sve učionice imaju bele table.

Оставите одговор