fbpx

OŠ “Sveti Sava” – Izdvojeno odeljenje u Badnjevcu

u Istorija Batočine/Istorija školstva u batočinskoj opštini/Sve o selima

Osnovna škola u Badnjevcu osnovana je 1844. godine. Inicijator za njeno osnivanje bio je sveštenik Radovan Božić. Prvi učitelj bio je Jevrem Miljković iz Gložana. Prema postojećim podacima za prvo polugodište u školskoj 1847. godini, škola je imala 20 učenika.

U letopisu badnjevačke crkve zapisano je: “Roditelji su za svakog đaka na mesec davali u to doba 4 groša i svaki đak, kako su sedeli redom po klupama, bio je dužan da donosi svakog dana za učitelja ručak i večeru, a još i po jedna kola drva za godinu. “

Posle Jevrema, došao je učitelj Radovan Krstić. Kada je 1848. godine umro pop Radovan, učitelj se uplaši da mu neće platiti pogođeno i napusti školu. Te godine, otvorila se škola u manastiru Grnčarica, te su badnjevačka deca tamo nastavila školovanje. Neka deca su kasnije išla u školu, koja se nalazila u Sipiću.

Stara škola

Ovakvo stanje je potrajalo sve do 1868. godine, kada je badnjevačka opština zamolila Načelstvo sreza lepeničkog da se zauzme kod nadležnih za dozvolu otvaranja škole u Badnjevcu. Dana, 20. avgusta, Načelstvo izveštava da je za školu pripremljeno sve što treba i da Ministarstvo može da postavi učitelja. Prvi učitelj bio je Milosav Dubonac. U Badnjevcu je 1892. godine, podignuta nova školska zgrada.

Škola je u školskoj 1956/57. godini, konačno, prerasla je u osmogodišnju. Nosila je ime narodnog heroja Nade Naumović. Nova školska zgrada sagrađena je 1965. godine. Naime, sve do ove godine, škola je imala samo zgradu stare škole. Zbog nedostatka prostora, učenici su bili primorani da uče u prostorijama Doma kulture.

Nova škola imala je dve učionice i dve kancelarije. Kupljena je kompletna oprema za sve prostorije u školi. Više nije bilo problema sa nedostatkom prostora za učenje. Sa novom školom, uporedo, korišćena je i stara škola. Čak i deca, iz okolnih mesta, dolaze u Badnjevac na školovanje. 1970. godine doneta je odluka o izgradnji školske kuhinje. Sa radom je počela 1971. godine.

Današnji izgled škole

Od 1971. godine škola u Badnjevcu je bila pripojena školi u Batočini. Dobila je ime „14. oktobar“. Od tada, škola je radila kao sastavni deo škole u Batočini. Već, školske 1980/81. godine, školi se vraća njeno staro ime „Nada Naumović“ ​​i više nije u sastavu škole u Batočini. Zbog povećanog broja đaka, samim tim, i zbog nedovoljnog školskog prostora, 1987. godine počela je dogradnja sprata na novoj školi. Škola je ponovo 1992. godine pripojena Batočini i promenila je ime u „Sveti Sava“

Sadašnji izgled škole

Danas, ova škola je jedna od tri osmogodišnje škole na teritoriji opštine Batočina. Učenici, koji pohađaju V, VI, VII i VIII razred iz okolnih sela (Žirovnica, Milatovac, Prnjavor, Nikšić) idu u Badnjevac u školu. Imaju obezbeđen autobuski prevoz.

Zanimljivo je da broj učenika u badnjevačkoj školi raste iz godine u godinu, na radost svih nas.

Оставите одговор

Najnovije u Istorija Batočine

Idi na Vrh