fbpx

OŠ “Sveti Sava” – Izdvojeno odeljenje u Kijevu

u Dešavanja u okolini/Istorija Batočine/Istorija školstva u batočinskoj opštini/Sve o selima

Kao i većina sela u današnjoj batočinskoj opštini, i meštani sela Kijeva slali su svoje đake u manastir Grnčaricu, sve do njenog ukidanja 1870. godine. Kijevci su 1891. godine zatražili posebnu školu i predlog plana zgrade poslali na odobrenje. Međutim, ovakvu odluku nisu podržali Dobrovodičani, koji su slali decu u batočinsku školu. U to vreme, Kijevo i Dobrovodica činili su zajedničku opštinu, sve do 1890. godine.

Kijevci nisu mogli da podignu zgradu za novu školu, već su kupili kafanu Miladina Milojevića. Nakon popravki, komisija je 19. avgusta 1892. dozvolila korišćenje ove zgrade. Škola je počela da radi 1. septembra 1892. godine. Nova školska zgrada podignuta je tek 1932. godine.

Danas, škola u Kijevu jeste izdvojeno odeljenje matične Osnovne škole “Sveti Sava” u Batočini. Škola ima dve učionice, sobu za predškolce i stan za učitelja. U školskom dvorištu nalazi se još jedna zgrada u kojoj je kuhinja sa trpezarijom i pomoćne prostorije za odlaganje ogreva. U dvorištu se nalazi oko 320 sadnica sa 30 različitih vrsta drveća. Popločane staze vode do klupa, koje su okružene različitim vrstama baštenskog cveća. Malo dalje je kutak sa klackalicom, toboganom i vrteškom. Iza škole je asfaltno igralište za male sportove.

Škola

U školskoj 2019/20. godini, u ovoj školi rade dva učitelja, a nastavu pohađa devetnaest učenika, u četiri razreda.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u okolini

Idi na Vrh