Slika sela

Dobrovodica

u Sve o selima

Dobrovodica je naselje u Srbiji u opštini Batočina u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. ima 381 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 420 stanovnika).

Geografija

Teritorija sela Dobrovodica nalazi se u centralnom delu Srbije. Smeštena je u istočnom predelu Šumadije i nalazi se u južnom delu opštinske teritorije Batočine.

Dobrovodica se nalazi na 155 metara nadmorske visine, na 5 km južno od Batočine, 26 km severno od Kragujevca i 123 km južno od Beograda.[

Istorija

Dobrovodica se pominje u prvom turskom popisu 1476/78. godine, U ovom popisu je zabeleženo da je selo imalo 21 kuću, a u popisu 1520. godine, Dobrovodica je imala oko 60 kuća. Muslimana nije bilo. Ovaj broj kuća se nije dugo održao, jer već kroz 15 godina nalazimo samo trećinu. Stanovnišvo Dobrovodice je uz Batočinu i Topolu (današnji Crni Kao) primilo obavezu da daju derbendžije, tj. da budu čuvari bezbednosti na drumovima. Za ove usluge sela su imale znatne povlastice pri određivanju poreza. Selo je napušteno kada su u ove krajeve došli Austrijanci početkom osamnaestog veka.

U Prvom srpskom ustanku prilikom oslobađanja ovih krajeva, u bici kod Batočine Karađorđe je na Kijevačkom potoku između Kijeva i Dobrovodice pobedio Turke. U okršaju je palo oko četristo Turaka. U bici su poginuli i Musein Ganić i Jusuf-aga Klimentić.

Na prvom popisu nakon završetka Drugog srpskog ustanka 1818. Dobrovodica je imala 14. domaćinstva sa 29 haračkih glava. Posle oslobođenja Dobrovodica je do 1874. zajedno sa Kijevom i Žirovnicom činila istu opštinu. Prvo je sedište bilo u Dobrovodici, a zatim u Kijevu. Zbog višegodišnjeg sukoba došlo je do razilaženja. Prvo su 1869. godine Kijevo i Dobrovodica tražili odvajanje od Žirovnice, ali se Žirovnica tome usprotivila. Kasnije je Žirovnica zahtevala odvajanje pa su Kijevo i Dobrovodica formirali opštinu Kijevo.

Dobrovodičani su učestvovali u ratovima od 1912–1918, kada je iz ovog sela poginulo 78 boraca.

Manastir Dobrovodica

Manastir Dobrovodica je muški manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji Šumadijskoj. Posvećen je Vaznesenju Gospodnjem.

Manastir je podignut 2000. godine. Sazidao ga je sadašnji Iguman Nikolaj, rodom iz Dobrovodice, koji je četrnaest i po godina kao iskušenik proveo na Svetoj gori. Sagradio ga je na sopstvenom imanju, a manastiru je zemlju poklonila i osamdesetogodišnja Radmila Lazarević. Osvećen je od strane episkopa zvorničko tuzlanskog Vasilija, administratora Eparhije šumadijske 9. maja 2002. godine.

Školstvo

Osnovna škola „Sveti Sava"

Osnovna škola „Sveti Sava”

Sve do 1870. godine dobrovodička deca su išla u grnčarsku školu. Kada je ona ukinuta deca su prešla uglavnom u batočinsku školu, iako je Dobrovodica bila zvanično pripala botunjskoj školi. Dobrovodičani su u nekoliko mahova pokušavali da dobiju svoji školu. Još 1872. godine sa Kijevcima su dobili dozvolu za otvaranje škole, ali na kraju od svega nije bilo ništa. Već 1874. bio je nov pokušaj. Ponovo od svega nije bilo ništa, jer je inženjer Okružnog načelstva u Kragujevcu ustanovio da zgrada koja je predložena nije za školu. Novi bezuspešni pokušaji su bili 1902 i 1904. godine.

Konačno 1914. kada je sve bilo spremno za otvaranje škole i konačno ostvarenje davnašnje želje, rat se isprečio tome. Tek posle Prvog svetskog rata želja im se ispunila i selo je dobilo školu 1921. godine. Zgrada škole je izgorela 1941. u Drugom svetskom ratu. Od 1947. do 1949. godine u selu se organizuje dobrovoljni rad na zidanju nove školske zgrade. Nova škola je sazidana u podnožju brda Straževica, a za učitelja je postavljen Đura Božović. Od 1958/1959. godine pod uticajem reforme, Dobrovodica se pripojila po obrazovanju školi u Batočini i postala je njeno fizički izdvojeno odeljenje. Pošto se škola nalazila u podnožju brda koje je u stvari kamenolom, zbog čestih miniranja i eksploatacije kamena školska zgrada je pucala i bivala oštećena svakim danom sve više i više. Opština Batočina je odlučila 1983. godine da sruši staru zgarada i podigne novi objekat. To se dogodilo u periodu od 1983 – 1985. godine, zgrada je napravljena, školsko dvorište je asfaltirano i obogaćeno terenom za sportove.

Danas u Dobrovodici postoji izdvojeno odeljenje osnovne škole „Sveti Sava“ Batočina. Nakon četvororazrednog školovanja učenici nastavljaju školovanje u Batočini. Škola je četvororazredna i u njoj predaju dva učitelja. U školskoj 2003/04 škola je imala deset učenika, a 2011/12 školu je pohađalo petnaest učenika.

Preuzeto sa http://www.wikiwand.com

Оставите одговор