Slika sela

Badnjevac

u Sve o selima

Badnjevac je naselje u Srbiji u opštini Batočina u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. ima 1084 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 1165 stanovnika).

Geografija

Teritorija sela Badnjevac nalazi se u centralnom delu Srbije. Smeštena je u istočnom predelu Šumadije i zahvata slivno područje donjeg toka Lepenice. Nalazi se u jugozapadnom delu opštinske teritorije Batočine. Deo naselja smešten je na levoj, a deo na desnoj obali Lepenice(pritoke Velike Morave).

Badnjevac se nalazi na 151 metara nadmorske visine, na 11 km jugozapadno od Batočine, 24 km severno od Kragujevca i 128 km južno od Beograda. Kroz Badnjevac prolazi železnička pruga Lapovo – Kragujevac – Kraljevo. Nalazi se na dva kilometra od magistralnog puta Batočina – Kragujevac – Kraljevo – Čačak.

Istorija

U Badnjevcu postoje nalazišta iz doba neolita. Takođe u selu se nalaze i nalazišta iz bronzanog doba.

Badnjevac je u austrijskom popisu iz 1718. godine označen kao pusto selo, pod nazivom Bače. U turskom popisu 1739/41. godine selo se zove Badnjevac što znači da je to ime dobilo u toku austrijske okupacije i da je od Bačeva postao Badnjevac. Badnjevac se brzo naseljavao, broj kuća je rastao i kada je knez Miloš Obrenović počeo da organizuje opštine u oslobođenoj Srbiji, selo je dobilo svoju opštinu, uključujući u njoj Nikšić i Žirovnicu.[ Na prvom popisu nakon završetka Drugog srpskog ustanka 1818. Badnjevac je imao 43. domaćinstva sa 97 haračkih glava.[ U selu je 1903. godine bilo 1674 stanovnika. Godine 1910. Badnjevac je imao 332 kuće sa 1880 ljudi, a krajem jauara 1921. godine u njemu su živeli 1624 čoveka.

Godine 1847. je osnovana privatna škola. Prva državna škola je osnovana 1868. godine.

Arheološka nalazišta i spomen obeležja u Badnjevcu

  • Smrdan (neolit)
  • Šupljaja (srednji vek)
  • Vinogradi: (i bronzano Gvozdeno doba)
  • Spomenik žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Crkva u Badnjevcu je građena u periodu od 1896. do 1903. godine. Crkva slavi Svetog Petra i Pavla. Najzaslužniji za gradnju crkve bio je sveštenik Jovan Božić. Izvođač radova je bio Oskar Vendler, protestant iz Saksonije koji je zajedno sa suprugom Herminom napravio kućicu blizu železničke stanice i tu ostao do smrti 1933. godine.

Školstvo

Osnovna škola u Badnjevcu osnovana je 1844. godine. Inicijator za njeno osnivanje bio je sveštenik Radovan Božić, a za učitelja je došao Jevrem Miljković iz Gložana. Prema podacima za prvo polugođe 1847. godine škola je imala 20 učenika. Učitelj je 1848. godine napustio Badnjevac. Te godine otvorila se škola u manastiru Grnčarica te su badnjevačka deca tamo nastavila školovanje. Neka su deca kasnije išla u školu u Sipiću. Ovakvo stanje je potrajalo sve do 1868. godine kada je badnjevačka opština zamolila Načelstvo sreza lepeničkog da se zauzme kod nadležnih za dozvolu otvaranja škole u Badnjevcu. Dana 20. avgusta Načelstvo je donelo odluku da je za školu pripremljeno sve što treba i da Ministarstvo može da postavi učitelja. Prvi učitelj bio je Milosav Dubonac. Badnjevac je 1892. godine podigao novu školsku zgradu.[

Godine 1971. godine škola u Badnjevcu je bila pripojena školi u Batočini i dobila je ime „14. oktobar“. Od tada je škola radila kao sastavni deo škole u Batočini. Već školske 1980/81. godine školi se vraća njeno staro ime „Nada Naumović“ ​​i više nije u sastavu škole iz Batočine. Zbog povećanog broja đaka, a samim tim i nedovoljnog školskog prostora, 1987 godine počela je dogradnja sprata na novoj školi. Škola je ponovo 1992 godine pripojena Batočini i promenila je ime u „Sveti Sava“. Učenici koji pohađaju V, VI, VII i VIII razred iz svojih mesta (Žirovnica, Milatovac, Prnjavor) idu u Badnjevac u školu. Imaju obezbeđen autobuski prevoz.[

Оставите одговор