Slika sela

Prnjavor

u Sve o selima

Prnjavor je naselje u Srbiji u opštini Batočina u Šumadijskom okrugu. Prema popisu iz 2011. ima 166 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 186 stanovnika).

Geografija

Teritorija sela Prnjavor nalazi se u centralnom delu Srbije. Smeštena je u istočnom predelu Šumadije i nalazi se u jugozapadnom delu opštinske teritorije Batočine.

Istorija

Prvobitan naziv sela je bio Grnčarica, prema istoimenom manastiru, čiji je posed Prnjavor bio. Selo najverovatnije postoji od kad postoji i manastir. U turskom popisu 1739/41. godine nalazi među pustim selima. Na prvom popisu nakon završetka Drugog srpskog ustanka 1818. selo je imalo 6. domaćinstva sa 18 haračkih glava. Godine 1820. prvi put se pominje pod sadašnjim imenom.[

Manastir Grnčarica

Manastir Grnčarica je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji Šumadijskoj. Posvećen je Svetom Nikoli.

Po legendi manastir je podignut za vreme kralja Dragutina krajem XIII ili početkom XIV veka. Legenda kaže da je manastir prvo bio podignut na Čukari kod izvora Mladenova voda. U najezdi Turaka crkva je srušena i od njenog materijala podignuta je nova Grnčarica na današnjem skrovitom mestu.[

Ipak verovatnije je da je manastir Grnčarica sagrađen sredinom XVI veka, nakon obnove Pećke patrijaršije. Prema natpisu iznad ulaznih vrata, Grnčarica „sazda se i popisa“ za vreme turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog trudom i nastojanjem igumana Maksima i njegovog bratstva. Međutim treba napomenuti da se reč „sazda se“ koristila i kada se crkva obnavljala posle rušenja ili zapustelosti.

Školstvo

Škola u Prnjavoru je bila smeštena u konaku manastira Grnčarica i radila je od 1848. do 1870. godine kada je odlučeno da se đaci presele u botunjsku školu. Prema podacima za prvo polugođe 1847. godine škola je imala samo 5-6 učenika, a učitelj je bio Atanasije. U školskoj 1855/56. godine je bilo 43 učenika u tri razreda. Sve do 1870. godine dobrovodička i žirovnička deca su išla u grnčarsku (prnjavorsku) školu. Svoju školu Prnjavor je ponovo dobio tek uoči Drugog svetskog rata.[

Danas u Prnjavoru postoji četvororazredna školu koju osim dece iz Prnjavora pohađaju i deca iz Nikšića.

Poljoprivreda

Poljoprivreda je vodeća privredna grana po obimu proizvodnje kao i po zaposlenosti lokalnog stanovništva.

Stočarstvo je najznačajnija grana proizvodnje u poljoprivredi u Prnjavoru. Stočarstvo je najtraženiji deo poljoprivrede, jer njeni proizvodi (meso, mast, mleko, jaja) spadaju u glavne prehrambene proizvode stanovništva. Seljak sitnog poljoprivrednog gazdinstva u Prnjavoru je svaštar, gaji više vrsta stoke. Gaji goveda, svinje, ovce, konje i živinu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*