fbpx

OŠ “Sveti Sava”- Izdvojeno odeljenje u Žirovnici

u Istorija Batočine/Istorija školstva u batočinskoj opštini

Žirovnica je do 1870. godine svoju decu slala u grnčaričku osnovnu školu, koja je bila pri istoimenom manastiru u selu Prnjavoru. Kada je ona prestala da radi, meštani Žirovnice morali su da šalju decu u Botunje. Zbog daljine, Žirovničani su odlučili da otvore svoju školu. Tim povodom, 6. marta 1871. godine obratili su se Ministarstvu prosvete. Okružni načelnik u Kragujevcu izvestio je Ministarstvo prosvete da u Žirovnici nema mnogo đaka i da deca mogu da pohađaju botunjsku školu, otvorenu godinu dana ranije. Međutim, iz istog razloga, propao je i drugi pokušaj da Žirovnica dobije svoju školu.

Ipak su Žirovničani bili uporni u svojoj nameri i 8. juna 1893. godine, obavestili su Ministarstvo prosvete da je za školu u selu napravljena lepa zgrada, od tvrdog materijala, uz molbu da je neophodan učitelj. Nakon što je urađena popravka, koju je tražila komisija, škola je bila spremna za školsku 1893/94. godinu. Broj đaka se vremenom povećavao, te je otvorena i druga učionica. Godine 1902. bilo je osamdeset pet đaka, a od tog broja, trinaest iz Dobrovodice i Prnjavora. Zbog siromaštva sela, odlučeno je da se, ponovo, vrati rad u jednoj učionici, a petnaest đaka, koji su bili višak, poslato je u botunjsku školu.

Mnogi učitelji prošli su kroz ovu školu. Smenjivale su se generacije i generacije đaka, dok je školska zgrada, vremenom, propadala i oronula. Došlo se na ideju da se zgrada škole renovira. Renoviranje je počelo 1991. godine i trajalo je dve godine. Nastava se izvodila u prostorijama tadašnjeg Sportskog kluba. Školske 1993/94. godine, krenulo se sa pohađanjem nastave u novoj školi. Škola je kroz istoriju menjala i svoj naziv. Najpre, bila je Osnovna škola „Nada Naumović“ ​, pripadala je matičnoj školi u Badnjevcu. Zatim, OŠ „14. oktobar“, odeljenje matične škole u Batočini. Danas, škola nosi ime Osnovna škola „Sveti Sava“ i već godinama radi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Sveti Sava“ u Batočini.

U školskoj 2019/20. godini, u ovoj školi nastavu pohađa trideset i tri učenika i tri učitelja. Ona je po broju dece, od prvog do četvrtog razreda, na trećem mestu, nakon matične škole u Batočini i izdvojenog odeljenja osmogodišnje škole u Badnjevcu. Iz godine u godinu, broj đaka u ovoj seoskoj školi raste, na radost svih, kako meštana, tako i zaposlenih.

Оставите одговор

Najnovije u Istorija Batočine

Idi na Vrh