fbpx

Braćo Srbi, srećan Nikoljdan!

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Dešavanja u okolini/Religija/Vesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 19. decembra, proslavljaju Nikoljdan. Tačnije, vrši se pomen Svetom Nikoli na dan njegovog upokojenja. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu. Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Ranijih godina, pre novonastale epidemiološke situacije, važila je izreka da ko ne slavi Svetog Nikolu, onda ide u goste. Međutim, ove godine i epidemiolozi i SPC pozvali su vernike i preporučili im da proslave slavu u krugu porodice.

Кo je, zapravo, bio Sv. Nikola?

Ovaj svetitelj rodio se u gradu Patari, u Likiji. Roditelji njegovi, Teofan i Nona bili su ljudi znameniti, visokorodni i bogati i činili su mnoge milostinje prema siromašnima. Bio je to veliki ugodnik Božiji, veliki čudotvorac. Još kao dete, dali su ga roditelji njegovi da uči Sveto pismo, tako je za kratko vreme stekao je veliku mudrost. Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare.
Zamonašio se u manastiru Novi Sion i još za života narod ga prozvao svetiteljem. Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen nakon smrti, 343. godine. Prilikom prenosa svetih moštiju ovog svetitelja, desila su se mnoga čudesa: isceliše se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni. Ta čudesa i čudesna isceljenja dešavaju se i dan danas, a vernici širom sveta mole se ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.

Mnogi hrišćanski hodočasnici pohode u grad Bari, gde je vremenom sagrađena i crkva u znak zahvalnosti i čast njegovu. Tamo olaze iz raznih krajeva sveta na poklonjenje čudesnim moštima i kivotu svetitelja Nikole.

slavski kolač

Vrovanje u narodu

Кao što su od paganskih bogova ulogu gospodara gromova Srbi predali Sv. Iliji, tako su ulogu gospodara mora predali Sv. Nikoli, jer on je mnoge brodare od nevremena spasavao. Na Svetoga Nikolu, svi moreplovci su nekada u popodnevnim satima bacali sidro u znak sećanja na tog svetitelja i otpočinjali slavlje. Plovidba se nastavljala tek sledećeg dana.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca. U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.
Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Spomen na dan smrti Svetog Nikole slavi se 19. decembra, po novom, ili 6. decembra, po starom kalendaru. U godini se Sveti Nikola proslavlja i 22. maja, u znak sećanja na prenos njegovih moštiju.

Srećnu slavu svim pravoslavnim vernicima, koji danas slave ime ovog svetitelja, želimo! U zdravlju, veselju i slozi proslavite dan zaštitnika svog doma i porodice!

SREĆNA SLAVA, ČESTITI SRBI!

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh