Batočinski trgovac Andra Tanasijević

Batočinski trgovac Andra Tanasijević, vlasnik fabrike čokolade u Briselu

u Istorija Batočine

Istorija Batočine obiluje sa poznatim, manje poznatim i potpuno nepoznatim pričama. Ovaj tekst donosi zanimljivu priču o fabrici čokolada u glavnom gradu Belgije, Briselu koju je otvorio jedan rođeni Batočinac.

U pitanju je Andra Tanasijević koji je bio četrnaesto dete Dimitrija Tanasijevića. Dimitrije Tanasijević rodio se 14. oktobra 1844. godine u Batočini. Bio je poznati batočinski trgovac i spadao je u red viđenijih građana varošice Batočine. Kao pripadnik Srpske napredne stranke bio je aktivan u politici toga doba. Bio je predsednik opštine Batočina u periodu od 1880 do 1883. i 1885. godine. Njegovim zalaganjem selo Crni Kao odvojilo se od Sipića i pripojilo Batočini. Odlikovan je Takovskim krstom V reda. Umro je u dubokoj starosti 1936. godine.

Dimitrije i Andra Tanasijević u Briselu

Ženio se dva puta i imao je četrnaestoro dece. Andru je dobio sa prvom ženom Anicom Postolović iz Gradca 26. oktobra 1870. godine. Školovao se u Beču, kasnije i u Briselu. U glavnom gradu Belgije je krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka otvorio fabriku čokolade.

Unutrašnjost fabrike

Fabrika je imala nekoliko radnika, a nalazila se u ulici Rue Van Artevelde broj 118 u Briselu. Kao uspešan trgovac Andra je uspeo da se izbori sa konkurencijom. Često je posećivao sajmove i radio na novim proizvodima. Tako je mladi momak koji je krajem XIX veka napustio malo šumadijsko mesto i uputio se u nepoznato, ostavio značajan trag kao trgovac u jednoj od najznačajnijih prestonica Evrope.

Andra Tanasijevć ispred prodavnice čokolada

Kao i otac ženio se dva puta. Prvi put 1913. godine sa Jelicom Jovanović iz Rače, a drugi put sedam godina kasnije sa Milicom Nikolić iz Jagodine. Imao je petoro dece. Kao poznati trgovac često je pomagao svoj rodni kraj. Slao je novac za staru osnovnu školu, a bio je nazaslužniji za podizanje nove školske zgrade. Za svoje zasluge Andra Tanasijević je odlikovan, a opština Batočina je 2019. godine jednu ulicu nazvala po njemu.

Galerija:

Štand na sajmu
Plakat

Fotografije vlasništvo Slavka Tanasijevića

Tekst: Marko Stanojević, istoričar

2 Comments

Оставите одговор