Batočinski trgovac Andra Tanasijević

Batočinski trgovac Andra Tanasijević, vlasnik fabrike čokolade u Briselu

u Istorija Batočine

Istorija Batočine obiluje sa poznatim, manje poznatim i potpuno nepoznatim pričama. Ovaj tekst donosi zanimljivu priču o fabrici čokolada u glavnom gradu Belgije, Briselu koju je otvorio jedan rođeni Batočinac.

U pitanju je Andra Tanasijević koji je bio četrnaesto dete Dimitrija Tanasijevića. Dimitrije Tanasijević rodio se 14. oktobra 1844. godine u Batočini. Bio je poznati batočinski trgovac i spadao je u red viđenijih građana varošice Batočine. Kao pripadnik Srpske napredne stranke bio je aktivan u politici toga doba. Bio je predsednik opštine Batočina u periodu od 1880 do 1883. i 1885. godine. Njegovim zalaganjem selo Crni Kao odvojilo se od Sipića i pripojilo Batočini. Odlikovan je Takovskim krstom V reda. Umro je u dubokoj starosti 1936. godine.

Dimitrije i Andra Tanasijević u Briselu

Ženio se dva puta i imao je četrnaestoro dece. Andru je dobio sa prvom ženom Anicom Postolović iz Gradca 26. oktobra 1870. godine. Školovao se u Beču, kasnije i u Briselu. U glavnom gradu Belgije je krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka otvorio fabriku čokolade.

Unutrašnjost fabrike

Fabrika je imala nekoliko radnika, a nalazila se u ulici Rue Van Artevelde broj 118 u Briselu. Kao uspešan trgovac Andra je uspeo da se izbori sa konkurencijom. Često je posećivao sajmove i radio na novim proizvodima. Tako je mladi momak koji je krajem XIX veka napustio malo šumadijsko mesto i uputio se u nepoznato, ostavio značajan trag kao trgovac u jednoj od najznačajnijih prestonica Evrope.

Andra Tanasijevć ispred prodavnice čokolada

Kao i otac ženio se dva puta. Prvi put 1913. godine sa Jelicom Jovanović iz Rače, a drugi put sedam godina kasnije sa Milicom Nikolić iz Jagodine. Imao je petoro dece. Kao poznati trgovac često je pomagao svoj rodni kraj. Slao je novac za staru osnovnu školu, a bio je nazaslužniji za podizanje nove školske zgrade. Za svoje zasluge Andra Tanasijević je odlikovan, a opština Batočina je 2019. godine jednu ulicu nazvala po njemu.

Galerija:

Štand na sajmu
Plakat

Fotografije vlasništvo Slavka Tanasijevića

Tekst: Marko Stanojević, istoričar

2 Comments

  1. Koliko su blizak rod Djordje Tanasijevic sto pogibe na solunskom frontu a sin Dimitrije (Djordjov sto pogibe na solunskom frontu) se prizetio u Bagrdan kod Jagodine?

    • Djordje za koga pitas je imao sina Dimitrija, koji se prizetio u Bagrdan, njegova deca su Zivka, Ilija, Vera i Milija. Djordjev otac zvao se Vladimir, deda Dimitrije, a pradeda Tanasije. Andra iz prethodnoh teksta je Vladimirov rodjeni brat. Vladimirov otac je bio predsednik opstine Narodni poslanik od 1883 do 1889.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*