fbpx

OŠ “Sveti Sava”- Izdvojeno odeljenje u Dobrovodici

u Dešavanja u okolini/Istorija Batočine/Istorija školstva u batočinskoj opštini

Meštani sela Dobrovodica dugo nisu imali svoju školu. Sve do 1870. godine, dobrovodička deca pohađala su školu u Grnčarici (današnji Prnjavor). Škola je bila pri istoimenom manastiru. Kada je ona ukinuta, deca su prešla u batočinsku školu. Dobrovodičani su, u nekoliko mahova, pokušavali da dobiju svoju školu. Još 1872. godine, udruženi sa meštanima Kijeva, dobili su dozvolu za otvaranje škole. Međutim, njihova zamisao nije uspela i nije urodila plodom.

Već 1874. godine, realizovan je nov pokušaj. Molbu, o formiranju škole, Ministarstvu prosvete uputili su Živan Kostić i Mata Marinković iz Dobrovodice, kojima se pridružio i Dimitrije Milosavljević iz Kijeva. Oni su u molbi naveli da ne žele da šalju svoju decu u Batočinu, jer već imaju zgradu za školu, staru zgradu opštine. Međutim, molba je odbijena, jer je inženjer Okružnog načelstva u Kragujevcu ustanovio da zgrada, koja je predložena, nije adekvatna za školu. Jedan od razloga bio je nedostatak sobe za konačenje đaka, koji dolaze iz udaljenijih delova sela. Novi, takođe, bezuspešni pokušaji bili su 1891, 1902. i 1904. godine.

Konačno, 1914. godine, sve je bilo spremno za otvaranje škole, ali je, ostvarenje davnašnje želje, sprečio rat. Tek posle Prvog svetskog rata, želja im se ispunila i selo je dobilo školu.

Prva škola u ovom selu otvorena je 1919/1920. godine u dobro poznatom ,,Kafančetu”, kafani vlasnika Radivoja Pavlovića. Godine 1923/1924. pokrenuta je akcija za izgradnju školske zgrade. Zgrada je imala dve učionice i dve kancelarije. Jedna od kancelarija služila je za Narodnu biblioteku, osnovanu od strane tadašnjeg učitelja Tome Kostića. Nastava se pohađala pre podne i po podne, sem četvrtka, kada se nastava odvijala isključivo u prepodnevnim časovima.

Škola u Dobrovodici u periodu između dva svetska rata

Školska zgrada izgorela je 1941. godine, u Drugom svetskom ratu. Uspesi partizana i četnika, koji su rezultirali slobodnim teritorijama, primorali su Nemce da angažuju ozbiljne snage, kako bi ugušili ustanak.

Nemci su, 30. oktobra, napali školu u Dobrovodici, u kojoj je zanoćio III bataljon Kragujevačkog odreda. Odred je krenuo da se sastane sa II odredom, koji je vodio borbe u okolni Rače. Oni su 29. oktobra prvo stigli u selo Kijevo, gde je održan miting sa priredbom. Nakon toga, otišli su u Dobrovodicu, gde je doneta odluka da prespavaju u školi. Nakon borbi, u kojima je bilo i žrtava, na obe strane, škola je u potpunosti izgorela. Tadašnje rukovodostvo opštine ustupilo je jednu prostoriju od 30 m2, zarad uspostavljanje kontinuiteta rada školske godine.

Srušena škola, nakon borbi 1941. godine

Nakon oslobođenja, u periodu od 1947. do 1949. godine, u selu je organizovan dobrovoljni rad na zidanju nove školske zgrade. Nova škola je sazidana u podnožju brda Straževica, dok je za učitelja postavljen Đura Božović. Od 1958/59. godine, pod uticajem reforme, Dobrovodica se pripojila, po obrazovanju, školi u Batočini i postala je njeno, fizički izdvojeno, odeljenje.

Pošto se škola nalazila u podnožju brda, odnosno, kamenoloma, usled čestih miniranja i eksploatacije kamena, školska zgrada je pucala i bivala oštećena svakim danom sve više i više.

Opština Batočina donela je odluku 1983. godine da sruši staru zgradu i podigne novi objekat. Zgrada je napravljena u periodu od 1983. do 1985. godine. Školsko dvorište je asfaltirano i obogaćeno terenom za sportove. Škola je, zvanično, počela da radi 1986. godine. Godinu dana kasnije, dobija centralno grejanje i kotlarnicu.

Današnji izgled škole

Danas, škola u Dobrovodici jeste izdvojeno odeljenje matične Osnovne škole “Sveti Sava” u Batočini. Zgrada ima dve učionice, nastavničku kancelariju, kuhinju, trpezariju, dva sanitarna čvora.

U školskoj 2019/20. godini, u školi radi jedan učitelj, a nastavu pohađa osam učenika, u četiri razreda.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u okolini

Idi na Vrh