fbpx

OŠ „Sveti Sava“ – Izdvojeno odeljenje u Gradcu

u Dešavanja u okolini/Istorija Batočine/Istorija školstva u batočinskoj opštini

Gradac je jedno od najstarijih mesta u Lepeničkoj župi. Posle oslobođenja od Turaka, zauzimalo je izuzetno malu teritoriju. Deca iz Gradca išla su u školu koja je bila smeštena u konaku manastira Grnčarica, u selu Prnjavoru. Posle ukidanja grnčarske škole 1870. godine, deca su se školovala u Batočini.

Stanovnici Gradca zatražili su od Ministarstva prosvete da se raskine vezu sa Batočinom, kako bi se priključili badnjevačkoj školi. Molbu su potpisali sledeći meštani: David Dimitrijević, Milan Radovanović, Ranko Stanković i Živan Ilić. Posle dužeg čekanja, molba je ispunjena.

Kasnije, u izmenjenim političkim i ekonomskim uslovima, imeđu dva svetska rata, selo je ekonomski ojačalo. Kada su pristigle nove generacije za školovanje, meštani su uputili zahtev Ministarstvu prosvete da se odobri osnivanje škole u njihovom mestu. Kao glavni argument isticali su broj dece i teškoće pri putovanju. Deci je bilo naporno da pešače u zimskim uslovima do Badnjevca, te su često spavali u školi. Odluka tadašnjeg Ministarstva prosvete bila je pozitivna i Gradac je 1932. godine dobio svoju školu.

Škola je, kao privremeno rešenje, prvo bila smeštena u kući Spasoja Dimitrijevića, dok 1933. biva prebačena u novopodignuti Zadružni dom, sa namenskim prostorijama za školu i stanom za učitelja.

Kao prvi nastavni kadar u Gradcu postavljena je Milica Jovanović, učiteljica iz Kragujevca. Kako je bio veliki broj učenika, nastava je organizovana u dva nastavna odeljenja. Tako je bilo sve do školske 1945/46. godine. Vremenom, počinje da opada broja učenika, nastava se organizovala u jednom odeljenju.

Od školske 2008/09. godine, zbog malog broja učenika, škola je prestala sa radom. Danas, deca iz Gradca pohađaju nastavu u matičnoj školi u Batočini.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u okolini

Idi na Vrh