Jedan od najstarijih vojnih kamionа na svetu boravio je u našem komšiluku, u Lapovu (video)

u Dešavanja u okolini/Vesti/Zanimljivosti

Vozilo kojim su srpski junaci krenuli u odlučujući obračun, staro je više od jednog veka. Samo deset ovakvih vozila proizvedeno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki general Džon Peršing potpisao je, početkom 1917. godine, naredbu da se deset vojnih kamiona, marke „pakard“, E-model, otpreme u Francusku. Namera je bila da se, posle Francuske, dodele i srpskim snagama na Solunskom frontu, kao ispomoć. Prema rečima našeg savremenika i komšije iz Lapova, Jovice Nikolića, ovaj vojni kamion predstavlja najstariji model „pakard“ kamiona na svetu.

Kamion je proizveden davne 1913. godine. Prošao je i preživeo i Solunski front. Dugo je bio je u vlasništvu porodice Jovanović iz Lapova. Kasnije, postao je vlasništvo Aleksandra Miloševića Karanića, takođe, iz Lapova.

Beogradski automehaničar i poznati restaurator starih automobila Sait Hadžić, čuveni majstor sa Petlovog brda, potpuno ga je obnovio i restaurirao. On je, 2004. godine, pronašao stari kamion zarastao u korovu u jednom voćnjaku u okolini Lapova i otkupio ga. Čitavu deceniju je potrošio na restauraciji ovog retkog kamiona, znajući činjenicu da kamion ima neverovatnu istorijsku važnost, tj. da su ga koristili srpski junaci tokom proboja Solunskog fronta, 1918. godine.

Sadržaj teksta delimično preuzet od Jovice Nikolića, komšije iz Lapova, autora zbirke ,,Od A do Š” i drugih brojnih originalnih knjiga i zapisa.

Više informacija o čuvenom pakardu ‘Soluncu’ možete saznati u navedenim TV- prilozima.

Prilog RTS-a
Prilog Vrelih guma

Оставите одговор