Fića - Zastava 750

Prvi fića iz SFRJ odlazi u penziju – navršio 65. godinu!

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Dešavanja u okolini/Industrija/Vesti
Fića – simbol zemlje koje više nema (SFRJ)

Tog 18. oktobra, davne 1955. godine, tadašnja jugoslovenska automobilska industrija iznedrila je svog mezimca, Zastavu 750. Ovaj mezimac postao je omiljeni automobil mnogih. U narodu čuven kao fića.

Kragujevačka fabrika automobila Zastava proizvela je 1955. godine, u dotadašnjoj istoriji postojanja, najmanji putnički automobil od svega 600 kubika. Fića je od samog starta rađen po licenci italijanskog Fijata, da bi već 1962. godine fića, na neki način, preuzeo identitet FIAT-a 600E.

Ovaj mali gradski automobil, predviđen za četiri osobe, dostigao je vrhunac u popularnosti. Njegovoj velikoj popularnosti doprinela je i glumica Sofija Loren, jedna od prvih kupaca ovog automobila na Sajmu automobila u Ženevi, 1955. godine. Upavo na ženevskom Sajmu, fića je i predstavljen premijerno javnosti kao FIAT 600.

Crvena Zastava, SFRJ

Italijansko posleratno ekonomsko čudo, fića, zadobio je brojne simpatije. Do 1960. prodat je u oko million primeraka. Osim u Кragujevcu, fića se proizvodio u Argentini, Španiji i Austriji. Kragujevačka Zastava je do 1985. godine, tokom 30 godina, proizvela 923 487 primeraka ovog automobila, dok je u svetu proizvedeno ukupno 5 000 000 fića. Poslednji fića proizveden je baš u Кragujevcu 18. novembra 1985. godine. Bio je crvene boje.

Kragujevčani pamte sjaj prošlih dana uz fića nacionale

Razvoj Кragujevca ali i Jugoslavije vezan je za automobil kragujevačke Zastave – fiću. Fića je postao nacionalna klasa. Koristio se kao službeno vozilo policije, hitne pomoći i drugih državnih službi, vojske, a godinama je fića bio službeno vozilo za obuku novih vozača. U fići su, uz muziku Flojda, stasavale generacije mladih Jugoslovena.

Zajedništvo povezuje mladalački duh i radne organizacije, napredak zemlje praćen je kilometrima i kilometrima putovanja provedenih u ovom malom četvorotočkašu, tih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. U fići su mnogi dočekali i ispratili zore uz prve ljubavi, neki su prvi put otputovali na more ili otišli ,,trbuhom za kruhom“ u inostranstvo…

Današnjim generacijama to se čini nezamislivim i neprihvatljivim. Ako pitate starije generacije, naići ćete na nostalgičnu čežnju za prošlošću i trenucima provedenim baš u fići.

Razglednica sa mora
Putovanje na more fićom
Obeležen 65. rođendan fiće u Kragujevcu

Danas, Udruženje ljubitelja fića iz Кragujevca, osnovano 2004. godine, ima oko 300 članova. Jedna od najlepših manifestacija u gradu je svakako Fića fest, koji ove godine ipak neće biti održan zbog novonastalih epidemioloških okolnosti.

Inicijalno, bilo je pozvano i očekivano 80 vozila fiće i preko 250 zvanica iz Srbije i iz Evrope. Ipak, samo desetak automobile marke fića bilo je poređano na platou ispred Kneževog arsenala. Zvanično otvaranje bilo je u 11 časova, uz prisustvo novinara sa TV B92 i TV Prve. Ljubitelji ovog vozila i dalje iniciraju ideju o postavljanju spomenika fići, na jednoj od prometnijih gradskih raskrsnica.

Nakon sat vremena, članovi skupa organizovali su defile ulicama Kragujevca. Kraj skupa obeležen je planovima za nastupajuću 2021. godinu, na prostoru spomen-parka Šumarice. Sezona druženja, za ovu godinu, ovim okupljanjem zvanično je i završena.

Kako god, neumitno vreme prolazi. Svi jugonostalgičari ljubomorno čuvaju uspomene na minule godine. Zaljubljenici u fiću i druge Zastavine oldtajmere, poput tristaća i stojadina, održavaće stari duh Jugoslavije kroz manifestcije slične ovoj, koja se tradicionalno realizuje u znak sećanja na fiću. Jedno je sigurno, sve simbole bivše Juge uspomenama i ovakvim pričama krijemo od zaborava.

Izvor i fotografije (galerija): Bojan Rakonjac

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh