fbpx

Čuveni čika Dane, bibliotekar

u Biblioteka/Kultura/Vesti/Zanimljivosti

Najjednostavniji način da budemo uvereni da odgajamo pismenu decu jeste da ih naučimo da čitaju i da im pokažemo da je čitanje aktivnost koja pruža zadovoljstvo.

Nil Gejman

Životnu priču o čoveku, koji je mnogim generacijama u Batočini omogućio da žive kroz knjige, nije teško napisati. Voleo je svoj posao i radovao mu se. U Batočini je poznat kao čika Dane. Rado bi dočekivao decu i trudio se da im usadi ljubav prema knjizi. Skoro da ne postoji student u Batočini, kome Dane nije izašao u susret. Sa njim je sve bilo lakše. Gotovo da nije bilo knjige koju Dane nije mogao da pronađe u bogatoj batočinskoj biblioteci.

BIOGRAFIJA

Slobodan Dane Babić rodio se 3. februara 1955. godine, u šumadijskom selu Badnjevcu. Vršio je poziv bibliotekara od 1. januara 1977. godine u Badnjevcu, u ogranku Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” Batočina. Septembra 1979. godine prekida rad u biblioteci, jer odlazi u Bileću na služenje vojnog roka, gde je završio i Školu rezervnih oficira pešadije.

Nakon godinu dana provedenih u vojsci, vratio se i nastavio sa radom u biblioteci. Decembra 1980. godine, Badnjevac je bio domaćin Završne smotre takmičenja sela, u znanju i raznovrsnim igrama. Slobodan Dane Babić bio je jedan od glavnih organizatora ove Završne smotre. Program je ocenjen najvišom ocenom, a celokupan događaj prenosila je RTV Beograd kroz emisiju “Znanje i imanje”.

Slobodan Babić na radnom mestu

U matičnoj biblioteci u Batočini počeo je da radi 21. decembra 1981. godine. U periodu od 1. januara do 31. decembra 1996. godine bio je VD direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Batočini. Na mestu bibliotekara radio je četrdeset i tri godine. Sve do 3. februara 2020. godine, kada je čika Dane otišao u penziju.

Čika Dane – jedan od članova žirija u takmičenju recitatora učenika OŠ “Sveti Sava”

Stručni ispit za knjižničara položio je odličnim uspehom 1982. godine, u periodu od 10. do 18. maja. Samostalni knjižničar postao je 1999. godine.

NI MANJEG ČOVEKA, NI VEĆEG VOJNIKA

Nije Slobodan Babić bio sam odličan knjižničar, nego i vojnik. U suludim vremenima, kada je ratni vihor zahvatio Jugoslaviju, Dane kao rezervni poručnik provodi na ratištu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 83794578_662508177855620_7738826447942320128_n-1024x881.jpg
Članak iz novina “Ni manjeg čoveka ni većeg vojnika” o herojskom podvigu
Slobodana Daneta Babića

Nakon odbrane mosta na reci Bosut, jedinica kojom je komandovao Babić dobila je zadatak da uđe u sremsko selo Nijemci. Kod vojnika pojavio se otpor u izvršavanju zadatka. Preokret je nastao kada je na scenu vešto stupio Slobodan Babić. Međutim, o svom unapređenju u čin kapetana nakon brojnih podviga, Dane je retko pričao. Svedočenje njegovog ratnog druga, Predraga Milosavljevića, dovoljna je potvrda napred rečenog:

Preokret je učinio zamenik komandanta II bataljona, rezervni poručnik Babić Slobodan iz Batočine, koji se prvi javio da ide u izvršenje postavljenog zadatka. Junaštvo i hrabrost ovog poručnika uticala je na borbeni moral ostalih pripadnika jedinice, tako da smo za njim najpre krenuli mi, komandiri vodova i četa, a zatim i ostali...

Ni manjeg čoveka, ni većeg vojnika.

Bio je primer vojnika i ogledalo pravog borca.

VELIKI HUMANISTA

Slobodan Dane Babić pre svega veliki je i kao čovek i kao humanista. Učestvovao je u dve omladinske radne akcije u bivšoj SFRJ, dugogodišnji je dobrovoljni davalac krvi. Svoju humanost potvrđuje i potpisivanjem donorske kartice, 2010. godine.

JAVNA PRIZNANJA I NAGRADE

Diploma “21. septembar” koju dodeljuje opština Batočina za izuzetne doprinose u radu

Za izuzetne doprinose u radu čika Dane 2012. godine dobio je diplomu “21. septembar”, koju dodeljuje opština Batočina. Takođe, od komšijske opštine Lapovo, 2006. godine, dobija povelju za stručnu pomoć pruženu Opštinskoj biblioteci “Slovo”.

Ovo je samo sažetak biografije Slobodana Babića, čuvenog Daneta, čoveka koji je ceo svoj život posvetio biblioteci. Pričati o biblioteci, a ne pomenuti Daneta nezamislivo je. Njegovo ime je sinonim za ovu ustanovu i biće uvek. Na novim generacijama je da nastave njegovim putem, kako bi biblioteka ostala jedan od nezamenjivih stubova kulture u opštini Batočina.

Urednički tim sajta, zahvaljuje se Slobodanu Babiću u ime svih onih koji su uz njega odrastali i zahvaljujući njemu čitali i zavoleli biblioteku!

Zahvalni smo Vam za radost i tople očinske reči i savete, kao i za sve knjige, prikupljene članke, biografije i zapise koji čine bogatstvo naše biblioteke; za strpljivost, odanost u radu i doprinos u razvoju kulture u ovom našem malom mestu. Hvala za sve ono što je biblioteka bila i što će ostati posle Vas!

Srećan odlazak u penziju!

Veliko hvala, čika Dane! Naš naklon…

2 Comments

Оставите одговор

Najnovije u Biblioteka

Idi na Vrh