Vodenica u Badnjevcu

Bratkovska vodenica u Badnjevcu

u Dešavanja u okolini

Vodenice su u Srbiji nekada bile sastavni deo seoske arhitekture. Većina njih se nalazila pored potoka, manjih reka, u autentičnom i prirodnom ambijentu. U njima se mlelo žito i dobijao brašno za hleb. One su imale i širi društveni značaj, jer su se u njima ljudi sastajali, radi razgovora, ali i donošenja važnih odluka. U Srbiji je 1867. godine bilo čak 7125 vodenica.

Od Kragujevca do ušća reke Lepenice u Veliku Moravu bilo je 19 vodenica. Danas je sačuvana samo jedna koja se nalazi u Badnjevcu, poznata kao Bratkovska vodenica. Nalazi se na putu Žirovnica – Badnjevac, čim se pređe most sa leve strane. Nastala je za vreme austrijske okupacije u periodu od 1718 – 1736. godine. Njeni prvi vlasnici bili su Bratkovići koji su se u Badnjevac doselili krajem 18. veka. Sve do danas smenjivale su se vlasničke generacije, ali je vodenica opstala do danas.

Stara vodenica bila je brvnara, imala je tri kamena i radila je do 1922. godine. Te godine zbog opasnosti od urušavanja, inspekcija je zatvorila vodenicu. Bratkovići su je morali srušiti i malo niže od mesta gde se tada nalazila stara vodenica, oni su ozidali vodenicu od kamena, koja je imala sobu za vodeničara i štalu za četrnaest grla. Posedovala je tri kamena, ali je radila na badanj-bukvu kroz koju voda prolazi i pokreće kamen.

Za sve ovo vreme, vodenica nije radila samo one godine kada je premeštana, a od tada radi neprestano. Danas je u vlasništvu dvanaest ortaka koji su rasuti po svetu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*