Autobuska stanica

Autobuska stanica Batočina

u Institucije

Linijski putnički pravac sa radom je otpočeo 1960. godine kada je uspostavljena redovna autobuska linija Kragujevac – Batočina – Lapovo. Preduzeće koje se bavilo prevozom putnika zvalo se „Auto Lasta“, a 1. oktobra 1961. godine je promenilo ime u „Autosaobraćaj“. Autobus je polazio ujutru za Kragujevac, a vraćao se uveče za Batočinu. Uspostavljanje ove autobuske linije imao je veliki značaj za razvoj putničkog prevoza na teritoriji opštine Batočina. Prvi vozač autobusa marke „Ševrolet“ bio je Mića Petrović iz Lapova, a kasnije Laza Vašalić i Radomir Todorović iz Lapova, Petar Stojanović i Dušan Stojanović iz Batočine, Miljko Urošević iz Badnjevca i dr.

Prva autobuska stanica nalazila se kod sodadžijske radnje, a nova stanica koja se i danas koristi, je svečano puštena u saobraćaj 3. septembra 1975. godine. Autobuska stanica poseduje 1500 m2.

Kroz autobusku stanicu je do 1990. godine prolazilo 125 autobusa u toku dana i cirkulisalo je oko 900 putnika dnevno. Zahvaljujući tome što su radile sve fabrike u Batočini, prodavano je 1500 karata mesečno. Raspad SFRJ i ekonomska kriza uslovili su zatvaranje velikog broja fabrika, što se odrazilo i na rad stanice.

Kralja Petra I bb 34227 Batočina
Telefon: 034/6841‑711
Red vožnje možete pogledati ovde

Оставите одговор