fbpx

ODBOJKAŠKI KLUB „SLOGA“ BATOČINA

u Dešavanja u Batočini/Informacije/Istorija Batočine/Poznate Licnosti/Vesti

Kada je davne 1954. godine, 7. aprila, odigrana prva odbojkaška utakmica u muškoj konkurenciji u Batočini, između DTV „Partizan“ (Društvo za telesno vaspitanje) i Garnizona Vojske FNRJ iz Svilajnca, niko nije mogao ni da zamisli da će odbojka biti jedan od najomiljenijih i najuspešnijih sportova u ovoj varošici, u srcu Srbije.

Najveće zasluge, za procvat odbojke u Batočini, imao je tadašnji profesor fiskulture Pura Pajević, iz kragujevačke Stare kolonije. Osim njega, mnogo su pomogli tadašnji direktor osnovne škole, Raka Simić i Miroljub Zdravković, u kasnijem periodu razvoja.


Ekipa je igrala u sastavu:

• Ljubiša Veljković, dipl. saobraćajni inženjer (tadašnji student),
• Saša Milanović, dipl. inženjer geodezije (tadašnji maturant gimnazije),
• Ljubiša Milosavljević, komercijalista (tadašnji maturant gimnazije),
• Miodrag Ignjatović, doktor književnosti (tadašnji maturant gimnazije),
• Dragan Krstić, komercijalista,
• Ljuba Petrović, dipl. građevinski inženjer (tadašnji maturant gimnazije) i
• Milan Cvetković, komercijalista.

U to vreme, odbojka se igrala napolju. Svaka ekipa imala je po jednu kožnu loptu sa zašniračem. Serviralo se „preko glave“- bočni servis, „sveća“ servis i „iz ruke“. Prijem servisa bio je isključivo prstima, uz perfektno „čisto“ odigravanje. Čekić je primenjen i legitimisan 1961. godine.


Prvih godina, od nastanka kluba, pa do 1956. godine, ekipa je bila veoma aktivna. Odigran je veliki broj utakmica po okolnim mestima: Lapovo (Čvor), Bagrdan, Kragujevac, Resnik, sa solidnim rezultatima.

Naročito su bile uzbudljive i neizvesne utakmice sa Bagrdanom i Lapovom (Čvor). Utakmice su igrane u krugu ložionice, najčešće u sastavu: Buda Đorđević, Ljuba Jovanović, Miloš Milojević, Petrović, Ranković, Mihajlović, Belić.

U prvoj godini, ekipa je primljena u Sportsko društvo „Sloga“ i nastupala je kao OK „Sloga“ Batočina. Od 1958. godine, ekipa iz Batočine nastupa u ligi Kragujevačke oblasti sa sledećim ekipama: Kragujevac, Aranđelovac, Resnik (kragujevački), Korićani, Rekovac, Jagodina, Ćuprija. Sastav ekipe je bio neznatno izmenjen, tj. podmlađen. Nastupali su: Ljubiša Veljković, Ljubiša Milosavljević, Milan Cvetković, Žika Procenko, Mida Jocić, Mića Kostić, Miladin Stevanović, Janković.

Batočina, 1961. godina

Nastavak članka očekujte sledeće nedelje…

Zahvaljujemo se na saradnji i ustupljenom materijalu jednoj od najzaslužnijih osoba za razvoj i opstanak odbojke u Batočini, Jadranki Veljković.

Jadranka Veljković, po struci je diplomirani matematičar i informatičar, kao i diplomirani ekonomista. Ima i sertifikat specijaliste za upravljanje projektima. Radi kao operativni odbojkaški trener sa sertifikatom i za inostranstvo, ali i kao nacionalni odbojkaški sudija, kontrolor-delegat u Prvoj ligi, sekretar je i član Nadzornog odbora AOS MOS Kragujevac. Ujedno, prvi je i najmlađi ženski odbojkaški sudija na svetu.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh