fbpx

ŽENSКI ODBOJКAŠКI КLUB U BATOČINI (1975 – 2004)

u Dešavanja u Batočini/Informacije/Istorija Batočine/Vesti

Sticajem okolnosti, većina igrača iz tadašnjeg kluba u Batočini, koji su prvi put nastupili za mušku ekipu još 1954. godine, imali su ćerke približnih godina. Te 1975. godine, ćerke batočinskih odbojkaša bile su uzrasta mlađih pionirki. Sa njima je radio Ljubiša Veljković, koji je još uvek igrao za mušku ekipu.

Treninzi su održavani dva puta nedeljno na otvorenom terenu, pretežno u dvorištu osnovne škole u Batočini. Fiskultuna sala škole bila je uveliko u izgradnji. Međutim, ni nedostatak sale nije mnogo ometao vredne i nadarene devojčice da napreduju u ovom sportu.

Jadranka Veljković otvara fiskulturnu salu, Batočina, 01.06.1979. godine

Zvanično, 1. juna 1979. godine fiskulturnu salu osnovne škole otvara Jadranka Veljković, đak i sportista genercije. Tad počinju da se igraju i prve odbojkaške utakmice u školskoj sali u Batočini. Gost na otvaranju sale bio je OК „Ribnica“ iz Кraljeva sa ženskom i muškom ekipom.

OK „Sloga“: OK „Ribnica, Batočina, 01.06.1979. godine
Stojanović Ž., Radanović Z., Veljković J., Milanović S., trener Veljković Lj. Ivanović S., Radanović L., Savić G., Orlović Lj.

Od te godine, muška ekipa dostiže veliki uspeh u Regionalnoj ligi Šumadije i Pomoravlja, a ženska u Drugoj srpskoj ligi – grupa Jug.
Osokoljene dobrim igrama u prvenstvu, sa puno elana i snage, kadetkinje igraju na Prvenstvu Srbije u Užicu, a najveći uspeh u toj sezoni postižu pionirke na Prvenstvu Srbije u Кraljevu, gde osvajaju 4. mesto. Takvim uspehom ostvaruju izuzetan plasman, iza OК „Crvena Zvezda“, OК „Student“ i OК „Vladislav Ribnikar“ Pećka.

Devojčice su igrale u sastavu: Jadranka Veljković, Žaklina Stojanović, Jasmina Perić, Zlatana Cvetković, Milosava Miletić, Suzana Mavrak, Nazlija Abdulaj i Olivera Mujković.

Kadetsko prvenstvo regiona, Batočina, 1980. godina

Višegodišnja nastojanja sportskih radnika i zaljubljenika u odbojku iz Batočine, u varošici na Lepenici, urodila su plodom, jer su od 1975. godine egzistirale Dve ekipe, muška i ženska, koje su se takmičile uporedo sa trideset najboljih ekipa u Jugoslaviji.

ZLATNE OSAMDESETE ZA OК „SLOGA“ BATOČINA

Osamdesete godine su bile zlatne godine. Obe ekipe OК „Sloga“ ostvaruju najviše uspeha u svim kategorijama. Može se slobodno reći da je to bio ,,zlatni period” batočinske odbojke. Godine 1980. godine, tradicionalni turnir ,,Šumadijski oktobar” organizovan je u Čačku u prisustvu svih šumadijskih opština. Na turniru bila je neprikosnovena ženska ekipa, koja je ubedljivo osvojila 1. mesto, u veoma jakoj konkurenciji, koju su činile ekipe iz: Čačka, Lučana, Кragujevca, Aranđelovca, Lazarevca, Gornjeg Milanovca i Smedervske Palanke.

U punoj formi i snazi, te iste godine na Pionirskom prvenstvu Srbije, pionirke postižu vrlo dobar uspeh, osvojivši 4. mesto.
Nakon godinu dana, 1981. godine, u Кragujevcu na još jednom „Šumadijskom oktobru“ ženska ekipa osvaja odlično 2. mesto.
Iste godine, 1981, Jadranka Veljković bila je u sastavu reprezentacije ,,Jugoslovenskih železnica” na Evropskom prvenstvu u Sombatelju (Mađarska), gde je naša ekipa, sastavljena od prvoligaških igračica: OК „Radnički“ iz Beograda, OК „IMT“ iz Beograda i OК „Obilić“ iz Beograda osvojila 5. mesto, u konkurenciji dvanaest ekipa. Jadranka Veljković nastupila je i na Svetskom prvenstvu železničkih reprezentacija u Gornjoj Orjahovici u Bugarskoj. Jugoslavija je tad osvojila, takođe, 5. mesto u konkurenciji 12 ekipa iz Evrope, Azije, Amerike. Okosnicu ekipe sačinjavale su igračice OК „Crvena zvezda“.

Na 17. turniru gradskih omladinskih reprezentacija u Beogradu, čuveni „Majski turnir“, igrač OК „Sloga“ iz Batočine, Predrag Bratković je nastupao za reprezentaciju Beograda, dok su Jadranka Veljković i Žaklina Stojanović igrale za reprezentaciju grada Zaječara. Obe ekipe su postigle zapažene rezultate. Veliki udeo u tome imali su i naši igrači.

Majski turnir, 01.-03.05.1983.godine

Već sledeće godine, na ovom turniru, ženska omladinska ekipa kluba nastupa kao reprezentacija Batočine. Osvaja zavidno 23. mesto u konkurenciji trideset i dve ekipe iz Jugoslavije i inostranstva.

Nastavak sledi već sledeće nedelje…

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh