fbpx

Ilindan – „Od Svetog Ilije, Sunce sve milije”

u Sabori

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog proroka Iliju – Ilindan, veoma poštovanog svetitelja u srpskom narodu. Okarakterisan je kao strog i nepokolebljiv propovednik hrišćanskih vrednosti.

Sveti Ilija smatra se najvećim prorokom u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji. Dobio je ime po staroslovenskom bogu Perunu, bogu groma. Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi. Zbog svih ovih verovanja, prorok Ilija se još naziva i Gromovnik.

Po praznovanju ovog svetitelja očekuje se i prekretnica u temperaturi. Naime, veruje se da slede dani kada Sunce više ,,ne prži” kao tokom julskih dana, već postaje ,,milije”, blaže, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Iz tog razloga se, u narodu, i kaže: ,,Od Svetoga Ilije, Sunce sve milije”. 

Sveti Ilija Gromovnik se slavi kao krsna slava. Na dan kad se slavi Sveti Ilija u mnogim gradovima i selima širom Srbije organizuju se vašari, tj. sabori.

Tradicionalno, već godinama unazad, jedan takav sabor organizuje se u Brzanu, najvećem selu u Batočini. Izuzetna posećenost od strane meštana i posetilaca iz drugih okolnih mesta, govori o značaju i veličini samog svetitelja, kao i sabora organizovanog u obeležavanju njegovog imena.

Оставите одговор

Najnovije u Sabori

Gospojinske svečanosti

Tradicionalne ,,Gospojinske svečanosti” ove godine jubilarne, desete po redu, počinju sutra, na
Idi na Vrh