fbpx
Minja Matić iz Kragujevca

Humanost za Minjin pobednički osmeh

u Dešavanja/Dešavanja u okolini/Informacije/Vesti

Život je pun neočekivanih izazova. Taman pomisliš da si sve brige i nedaće ovog sveta prebrodio i prestigao, život te stavi pred još jedan, naizgled, nepremostiv izazov. Udari tamo gde si najtanji, oslabi te i zarobi te celog.

Tako je i porodicu Matić iz Kragujevca izenadilo saopštenje od strane lekara, kojim je njihov život dobio potpuno nov tok kretanja. Ovaj mladi bračni par uhvatio se u koštac sa samim životom. Borba, koju oni vode, prava je životna. Njihovoj ćerki Minji dijagnostikovana je retka i izuzetno teška neuromišićna bolest – spinalna mišićna atrofija (SMA), tip 1. Srećom, odskora postoji i genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću.

Kad sumnja postane realnost…

Minja Matić je rođena kao prevremeno, ali zdravo dete. Roditelji kažu da se do trećeg meseca potpuno normalno razvijala, sa svim refleksima koje ima dete tog uzrasta. Međutim, posle trećeg meseca počeli su njihovi strahovi i slutnje da nešto nije u redu, pošto je Minja prestala da podiže noge i pomera glavu.

Posle dijagnostikovanja bolesti, Minja je o trošku RFZO-a dobila terapiju lekom spinraza, koji se daje kroz kičmenu moždinu na svaka četiri meseca. Roditelji pojašnjavaju da taj lek samo usporava progresivan tok bolesti i održava Minjine vitalne funkcije, na prihvatljivim nivou za bolest koja joj je dijagnostikovana.

Minja je veći borac od svih – uspešno prkosi bolesti!

Minja uspešno prkosi svim prognozama i da nasuprot lošim posledicama ove opasne bolesti. Ima razvijenu motoriku ruku, može da unosi i vari hranu, a uz pomoć BIPAP aparata za disanje, njena pluća se razvijaju, a primetan je i napredak u njenom opštem zdravstvenom stanju.

SMA je bolest koja ne utiče na mentalni razvoj, tako da Minja nesmetano razvija govor, a prema tvrdnjama roditelja, emocionalno može da prati sva dešavanja u bliskom okruženja. Čak je izgovorila i svoju prvu reč, na veliku radost svih.

Minjin ulazak u drugu godinu pojačava roditeljsku zebnju

Minja Matić je pre neki dan proslavila svoj prvi rođendan! Roditelji su srećni, ali istovremeno sa zebnjom koračaju ka njenoj drugoj godini. Strah je, možda, sada i jači od onog početnog straha kada su se tek susreli dijagnozom.

Minja na proslavi 1. rođendana, 6. oktobar 2020.

Naime, Minja je upravo ušla u drugu godinu života koja je ključna za primanje skupe genske terapije, koja je delotvorna samo ako se primi do navršene druge godine života. Vreme je najveći neprijatelj. Svaki dan koji prođe, samo je još jedan dan manje do šanse za Minjinim ozdravljenjem.

Pomozi da Minja osmehom dobije bitku za život! Budi human!

Vrtoglava cifra od 2. 4 miliona dolara neophona je da bi mala Minja pristupila lečenju. Prema studijama, do kojih je došla porodica Matić, genska terapija daje pozitivne rezultate i omogućava deci koja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA) da prohodaju i razvijaju sve vitalne funkcije.

Za Minjino lečenje do sada je prikupljeno oko 20 odsto novca od ukupnog iznosa od 2. 4 miliona dolara za lečenje u Americi.

Navodimo sve mogućnosti uplate novca i načine na koje možete pomoći našoj komšinici Minji Matić iz Kragujevca. Sredstva za lečenje male Minje prikupljaju se preko Fondacije Budi human:

  • Slanjem SMS poruke: 845 na 3030
  • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: HUMAN 845 na 455
  • Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90
  • Uplatom na devizni račun: 160600000073283743
  • IBAN: RS35160600000073283743
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj
  • Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

#BUDIHUMAN #ZAMINJINUŠANSU #HUMANOSTNADELU

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh