U susret svetlom prazniku Hristovog rođenja

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Dešavanja u okolini/Religija/Vesti

Danas, 6. januara 2020. godine, pravoslavni hrišćani proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Tim povodom, održaće se večernje bogosluženje u porti batočinske crkve Rođenja presvete Bogorodice, sa početkom u 17 časova, posle čega sledi tradicionalno nalaganje i paljenje badnjaka ispred crkve.

Velika je radost videti veliki broj okupljenih vernika na jednom mestu. Tamo, gde ima mnogo ljudi, velika je i snaga koja nam je potrebna u tek započetoj godini. Ono što treba da činimo jeste da budemo u zajednici sa bogom ne samo u vreme velikih praznika, već tokom cele godine.

Običaje oko Badnjeg dana Srbi su nasledili od svojih predaka i dalje ih održavaju, tradicijom koja traje vekovima. Badnji dan pun je rituala i simbolike, živopisnih radnji i sve su povezane s porodičnim kultom ognjišta.


Badnje veče je najvažniji deo dana. Domaćin unosi badnjak i slamu u kuću. Kuca na vrata, a kad ukućani pitaju: “Ko je?!” – odgovara: “Badnjak vam dolazi u kuću!” Zatim, domaćica otvara vrata i obraćajući se badnjaku govori: “Dobro veče, badnjače!” Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane rečima: “Srećno vam Badnje veče!”, na šta ga ukućani otpozdravljaju sa: “Bog ti dobro dao i sreće imao!”
Noseći badnjak, domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići. Domaćin obilazi sve uglove kuće bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Orahe koji su u uglovima niko ne uzima.
Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica unose slamu i raznose je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera. Pritom, onaj ko nosi slamu kvoca, a ostali pijuču. Deca “džaraju” vatru, odnosno grančicama raspaljuju vatru, izazivajući pregršti varnica, iskri govoreći “Koliko iskrica, toliko parica, pilića, košnica…!” Posle toga, domaćin okadi ceo dom i večeru, pripali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

Braćo Srbi, neka je srećno i blagosloveno Badnje veče i Božić!

Neka svima bude blagosloven Božić, predstojeći praznici, Bogojavljanje i Savindan i da se gospod useli verom u srca naša, Hristos se rodi!

Оставите одговор