fbpx

Pismo koje je promenilo istoriju Batočine

u Dešavanja u Batočini/Informacije/Istorija Batočine

Domaća istoriografija dugo je isticala činjenicu da prvi pomen o Batočini datira iz 1476. godine, u prvom turskom popisu. Batočina je tad, na osnovu popisa, imala svega 25 kuća.

Pismo, koje je promenilo istoriju Batočine, otkriveno je, kasnije i objavljeno, zahvaljujući dr Aleksandru Krstiću, naučnom saradniku na Istorijskom institutu u Beogradu. U “Zborniku radova posvećenom srpskom istoričaru Milošu Blagojeviću” (2015) objavljen je i rad pod nazivom “Despot Stefan Lazarević i Batočina”, u kojem se nalazi i pomenuto pismo.

Stefan Lazarević bio je sin kneza Lazara. Vladao je Srbijom kao knez (1389 – 1402) i kao despot (1402 – 1427). Čuveno pismo o kojem se govori u radu “Despot Stefan Lazarević i Batočina”, despot Stefan Lazarević uputio je Stefanu Remetskom, svom predstavniku na posedu u Satmarskoj županiji, u Ugarskoj.

Zna se da je pismo napisano u Batočini, kako se navodi u pismu: “…u prvu sredu posle Duhova”, bez navođenja konkretnog datuma i godine nastanka. Autor u radu objašnjava: “Budući da je despot Stefan dobio vlastelinstva u Satmarskoj županiji 1411. godine, a da je Stefan Remetski umro, najverovatnije, 1421. godine, nastanak ovog pisma može se smestiti u vremenkom periodu od jedne decenije (1411 – 1420/21).”

“Sa sigunošću može se tvrditi da je Batočina postojala i pre dolaska Turaka i da je uspela da ostane i nakon osmanskog osvajanja Srbije”, navodi dalje dr Aleksandar Krstić. U zaključku ističe da se ne zna se da li je u Batočini, u to vreme, postojao bilo kakav objekat rezidencijalnog tipa u kome je despot Stefan odsedao. Međutim, imajući u vidu njen geografski i saobraćajni položaj, najverovatnije je Batočina imala status trga, u prvoj polovini 15. veka.

Više zanimljivosti o Batočini, napisanih u pismu, možete pročitati u samom radu “Despot Stefan Lazarević i Batočina”, koji predstavljamo u originalnom izdanju.

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh