Turistički vodič – zanimanje ili stil života

u Dešavanja/Dešavanja u okolini/Informacije/Travel

Nikola Stojković je turistički vodič po vokaciji. Zapravo, on sve turističke vodiče, pa i sebe naziva „informatorom u pokretu“. Sudeći, prema rečima ovog mladog zaljubljenika u turizam, zaključuje se da turistički vodič kao predstavnik agencije na jedno putovanje sa turistima ide otvorenog srca i iz ljubavi, noseći ogromno poštovanje prema putniku, neiscrpno strpljenje, ali i neizmernu toleranciju.

Jedno je sigurno, turistički vodič rukovodi potpunom organizacijom putovanja. Utoliko je njegova odgovornost i veća.

Nikola navodi da se bavi jednim od najlepših zanimanja na svetu. Bavljenje turizmom podrazumeva isključivo i samo kvalitetno putovanje. Pre svega, od kvalifikovanog vođe puta očekuje se posedovanje znanja iz određenih oblasti i sfera, kao što su kultura i neizbežno znanje iz geografije i istorije tih zemalja koje se obilaze.

Turistički vodič je prinuđen da konstantno istražuje, da bude kreativan i spreman da donese adekvatne i prave oduke u trenutku, za svoju turističku grupu. To može da postigne samo ako je efikasan i timski orijentisan. 

Ističući da je njegovo učenje počelo onog trenutka kada se odlučio za ovaj poziv, Nikola ne prenebregava činjenicu da uči i danas.

On navodi: ,,Ne smete potcenitit znanje grupe koju vodite, ali ne smete ni precenitit svoje znanje i svoje sposobnosti. Najpre, dobro upoznajte svoju zemlju, zatim svoje znanje širite i izvan granica Vaše zemlje.”

Važan je osećaj nakon putovanja! To je ono što Vas vodi ka novim i vraća starim putovanjima!

Turistički vodiči ostvaruju brojne kontakte sa ljudima svakodnevno. Pečat, tj. osećaj, koji nosite sa putvanja je ono što Vas putovanjima uvek vraća. U velikoj meri na to utiče angažovanost i ambicioznost turističkog vodiča.

Nikola, kao vodič, upoznaje na putovanjima ljude različitog temperamenta. Navodi da sa  mnogima nastavlja druženje čak i  nakon kratkih destinacija. To smatra privilegijom svog zanimanja. Sa nekima ostaje u kontaktu i na duže staze, deleći sa njima ista interesovanja, jer na isti način doživljavaju i uživaju u putovanjima. Neretko se ponovo “namerno” sretnu na nekom novom putovanju praveći planove za neku novu turističku destinaciju koju će on predvoditi.

Biti turistički vodič nije obično zanimanje, već privilegija odabranih!

Pozivamo Vas da pogledate Nikolin blog na: https://turizmoblog.com/

Srbija je raj za turiste! Upoznajte svoju zemlju ovog leta!

Letujmo u Srbiji!

Budite odgovorni!

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh