fbpx

Peharom nagrađen trud

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Kultura/Vesti

Tradicionalna kolektivna igra – folklor oduvek je negovana u Batočini. Koreni postojanja folklora datiraju još iz davnih vremena. To narodno nasleđe i danas je veoma živo i prisutno u našim životima, na sreću svih nas.

Još u vreme bivše Jugoslavije, Batočinci su uspešno uzdizali ovu igru na najviši nivo, po kojem su bili prepoznatljivi. Brojne manifestacije i takmičenja u narodim igrama obeležile su Batočinu kao mesto gde se neguje tradicija na pravi način.

Dug razvojni put ove originalne narodne tvorevine, prirodnim tokom, prelazi sa starijih na mlađe u našoj opštini. Oni iskusni, koji su do sada nebrojano koliko puta obuli opanke i zaigrali uz zvuke orkestra, spremni su da svoje umeće i znanje prenesu na nove generacije talentovanih naraštaja. To su najmlađi Batočinci, koji shvataju važnost tradicije i spremni su da se trude i nauče sve korake. Zahvaljujući tome, folklor je u današnje vreme, u našem mestu, postavljen visoko na lestivici kvaliteta i uspeha.

Blistava sadašnjost

Zahvaljujući vrednim mladim ljudima koji razumeju značaj tradicije, folkor u Batočini zaista ima blistavu sadašnjost. Dokaz za ovo predstavlja jučerašnji uspeh omladinskog ansambla Udruženja za negovanje tradicionalne kulture Batočina. Ovi mladi igrači osvojili su prvo mesto na Međunarodnom festivalu folkora u Majuru, u Jagodini. Iako tek dve godine ovako udruženi progovaraju o lepoti zajedništva, ogrnutog narodnom nošnjom, uspeli su da pokažu da je moguće biti najbolji. Do sada su iza sebe ostavili mnoge nastupe i koncerte (naročito u prethodnoj godini), ali juče su prvi put zaigrali na takmičenju i glasno svima pokazali šta umeju.

Mladi ljudi, ujedinjeni ljubavlju prema folkloru, pokretom i pesmom učinili su ponosnim sve nas Batočince. Možda su najponosniji među nama Darko Stojmirović, predsednik Udruženja i umenički rukovodioci Lidija Stanković i Jelena Jocić.

Neka im ovaj uspeh posluži samo kao uvod u divnu priču o negovanju pravih vrednosti. Drago nam je što tu priču dele sa nama. Drago nam je što su pokazali koliko je važno vredno raditi i verovati u uspeh i što su pravi primer svim budućim naraštajima.

Neka im ovaj pehar bude samo početak, na ponos svih nas!

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Memorijalni koncert

Memorijalni koncert folklora u znak sećanja preminulih članova batočinskog Kulturno-umetničkog društva, održaće
Sretenje

Dan državnosti

15. februar jedan je od najznačajnijih datuma za istoriju Srba, budući da

Znanje za ponos

Batočinci su večeras dobili ogroman razlog za ponos. Biljana Milanović, naša Batočinka,
Idi na Vrh