Peharom nagrađen trud

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Kultura/Vesti

Tradicionalna kolektivna igra – folklor oduvek je negovana u Batočini. Koreni postojanja folklora datiraju još iz davnih vremena. To narodno nasleđe i danas je veoma živo i prisutno u našim životima, na sreću svih nas.

Još u vreme bivše Jugoslavije, Batočinci su uspešno uzdizali ovu igru na najviši nivo, po kojem su bili prepoznatljivi. Brojne manifestacije i takmičenja u narodim igrama obeležile su Batočinu kao mesto gde se neguje tradicija na pravi način.

Dug razvojni put ove originalne narodne tvorevine, prirodnim tokom, prelazi sa starijih na mlađe u našoj opštini. Oni iskusni, koji su do sada nebrojano koliko puta obuli opanke i zaigrali uz zvuke orkestra, spremni su da svoje umeće i znanje prenesu na nove generacije talentovanih naraštaja. To su najmlađi Batočinci, koji shvataju važnost tradicije i spremni su da se trude i nauče sve korake. Zahvaljujući tome, folklor je u današnje vreme, u našem mestu, postavljen visoko na lestivici kvaliteta i uspeha.

Blistava sadašnjost

Zahvaljujući vrednim mladim ljudima koji razumeju značaj tradicije, folkor u Batočini zaista ima blistavu sadašnjost. Dokaz za ovo predstavlja jučerašnji uspeh omladinskog ansambla Udruženja za negovanje tradicionalne kulture Batočina. Ovi mladi igrači osvojili su prvo mesto na Međunarodnom festivalu folkora u Majuru, u Jagodini. Iako tek dve godine ovako udruženi progovaraju o lepoti zajedništva, ogrnutog narodnom nošnjom, uspeli su da pokažu da je moguće biti najbolji. Do sada su iza sebe ostavili mnoge nastupe i koncerte (naročito u prethodnoj godini), ali juče su prvi put zaigrali na takmičenju i glasno svima pokazali šta umeju.

Mladi ljudi, ujedinjeni ljubavlju prema folkloru, pokretom i pesmom učinili su ponosnim sve nas Batočince. Možda su najponosniji među nama Darko Stojmirović, predsednik Udruženja i umenički rukovodioci Lidija Stanković i Jelena Jocić.

Neka im ovaj uspeh posluži samo kao uvod u divnu priču o negovanju pravih vrednosti. Drago nam je što tu priču dele sa nama. Drago nam je što su pokazali koliko je važno vredno raditi i verovati u uspeh i što su pravi primer svim budućim naraštajima.

Neka im ovaj pehar bude samo početak, na ponos svih nas!

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh