fbpx

Leptir na testiji Kosare Pavlović

u Biblioteka/Dešavanja u Batočini/Knjige/Koncert/Kultura/Manifestacije u Batočini/Pozorište

Obeležavanje Dana kulture opštine Batočina nastavljamo predstavljanjem etno-zvukova dueta Bojane i Nebojše Brdarića i promocijom knjige Boška Protića „Leptir na testiji Kosare Pavlović“. I ovaj događaj realizujemo sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić” u okviru manifestacije “Nasleđe u fokusu”.


Koncert i promocija knjige na programu su u ponedeljak, 16. septembra, sa početkom u 19 časova na Letnjoj sceni na Karađorđevom trgu.

Suzom razgaljena „Testija Kosare Pavlović“

Bez Kosare Pavlović, ne bi bilo ni Jerotija Pavlovića čiji se „Leptir na bajonetu“, tema prethodnog romana Boška Protića, preselio na testiju njegove žene Kosare.


Tamo, odakle počinju čekanja, nastaje priča o njoj – potčinjenoj, nevidljivoj, skoro bezimenoj srpskoj ženi bez čije bi mudrosti i hrabrosti, dobrote i ljubavi, vernosti i požrtvovanosti, moralnosti i osećajnosti, bilo mnogo manje muškog junaštva, snage i ponosa – u životu i književnosti.
Složena u prividnoj jednostavnosti, Kosara je metafora ženske veličine u svakom pogledu: čvrsta u svojim uverenjima i stavovima (Mora da se zna i za sram i za stid. Mora da se zna i šta se ne može, ne sme!), trpeljiva (Neka, istrpeću. Moraće da svane. Jednom…), postojana u nevolji (rado bih se ja izmakla i smuljila ustranu, al nema ko da prihvati rudu…), koja jasno razlikuje obavezu stvarnosti od pustih snova (Džabe. Znam šta moram, a to nikad ne bi složno sa onim što želim. Nikad.) I samo ponekad sebi dopusti luksuz žala za nedoživljenim (naričem nad Kosarom koja se životu istija nadala, a u borbu pala ljutu i nigde da se zakloni…)


Pod naletom velikih istorijskih događaja, ona se odriče ličnih potreba (…šta će meni da toliko znam? Strah me samo da ne poludim od ovoliko stvari u glavi, svaka me odvaja od onog što treba da budem: majka i žena), ljubavi (…Tražite tu ljubav na silu i gde je nema. Slab je ona oslonac za život. Ti što se kunu da ljube, prvi izdaju.), nalazeći uporište i spokoj u svojoj porodici (E, da je sreće, pa da sad Jerotije bude ovde. Da me svaka bojazan prođe, pa da kad bude ovakva noć, sednem i gledam u nebo i kažem sebi: „ti si srećna žena, Kosara!“).

Koncert Bojane i Nebojše Brdarića

Bojana i Nebojša Brdarić svoju muzičku karijeru započinju od detinjstva. Od 2001. godine do danas, kao duo, sarađivali su sa mnogobrojnim poznatim i priznatim srpskim umetnicima kao sto su Ljubiša Pavković, Brankica Vasić – Vasilisa, Pavle Aksentijević, Asim Sarvan, Ljuba Ninković, Slobodan Trkulja, Nenad Gajin Coca, Teodosi Spasov …
2004. godine se, po prvi put pojavljuju u emisiji ”Jeka”, nakon čega sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a snimaju trajne snimke za Radio Beograd. Od 2005. godine postaju članovi muzičkih sastava i grupa ’’Stupovi’’, ’’Zanovet’’ i ’’Zlatopis’’.

Nastupi na velikim binama, studijskim snimanjima, događajima od najvišeg značaja, broje se stotinama.
Ove godine aktivno se pridružuju festivalima širom zemlje i regiona. Nastupi ovog sastava na mnogobrojnim festivalima značajna su potvrda o kvalitetu njihovog muzičkog stvaralaštva (16. ‚‚Ethno.com” festival u Pančevu; ‚‚Sabor izvornog stvaralaštva” u Topoli; 50. ‚‚Bemus festival” u Beogradu; Sabor frulaša u Prislonici ‚‚Oj Moravo”; Svečana Svetosavska akademija u Skoplju; 50. jubilarni sabor ‚‚Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” itd.).

Koncert Bojane i Nebojše Brdarića
Koncert Bojane i Nebojše Brdarića

Оставите одговор

Najnovije u Biblioteka

Idi na Vrh