fbpx
Heroji Prvog svetskog rata

Album sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata sa teritorije opštine Batočina

u Dešavanja u Batočini/Dešavanja u okolini/Istorija Batočine/Vesti

Album je formiran sa željom da otrgnemo od zaborava i odamo poštu onima koji su se borili u jednom od najvećih sukoba u istoriji čovečanstva. Mnogi od njih se nisu vratili. Svoje živote ostavili su na bojnom polju. Slična situacija bila je i u mnogim evropskim logorima. Naša istorijska odgovornost je da ne zaboravimo herojstvo naših predaka. Ako i Vi imate fotografiju iz ovog perioda, pošaljite je i učinite je vidljivom. Pomozite da sačuvamo sećanje na herojske godine srpskog naroda, ali i da sačuvamo ulogu svakog pojedinca, učesnika u Prvom svetskom ratu (1914 – 1918). Učestvujte u stvaranju albuma sećanja na heroje sa teritorije opštine Batočina.

Foto: Najdan Spasić, naselje Gornja mala, Batočina (desno)
Fotografija je nastala u Bizerti u Tunisu, okvirno, u periodu od 1916. do 1918. godine.
Najdan Spasić je fotografiju poslao svom bratu Stanoju Spasiću. Na poleđini fotografije je pisalo: Jer sve prolazi brzo kao brza reka, ali uspomena od sad pa doveka!
Fotografija je vlasništvo Svetlane Jovanović.
Foto: Podnarednik Radivoje Lepojević iz Brzana
Nalazi se na levoj strani fotografije. Fotografija je nastala u Bizerti u Tunisu, davne 1918. godine. Radivoje je preživeo povlačenja kroz Albaniju i sa Solunskog fronta. Preminuo je 1963. godine. Fotografija je vlasništvo njegovog praunuka Stefana Jevđića.
Foto: Radivoje Lepojević iz Brzana (sedi)
Fotografija je napravljena u Bizerti.
Trenutno je u vlasništvu Stefana Jevđića.
Foto: Milan Savić iz Gradca i Vojislav Tanasijević iz Batočine
Fotografija nastala u zarobljeništvu, 1918. godine. Trenutno je u vlasništvu Slavka Tanasijevića.
Foto: Radomir Cvetković iz Batočine
Bio je učesnik u Prvom svetskom ratu.
Fotografija je, danas, u vlasništvu Dragana Kostića.
Foto: Radomir Cvetković
Fotografija je nastala nekoliko godina nakon Prvog svetskog rata. Fotografisao se sa svojim mlađim bratom, koji je bio na odsluženju vojnog roka. Fotografija je sada u vlasništvu Dragana Kostića.
Foto: Ilija Stevanovic iz Kijeva, Batočina (u sredini)
Bio je narednik u srpskoj vojsci, pod komandom Živojina Mišića. Učestvovao je u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu, ali i u rusko-turskom ratu kao dobrovoljac.

1 Comment

  1. Postovani, Udruzenje potomaka ratnika Srbije”Vojvoda Radomir Putnik”Kragujevac, organizuje ovakvu akciju za teritoriju cele Sumadije, mozete zajedno sa njima učestvovati jer je planirana izrada monografije za kraj ove godine

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*

Najnovije u Dešavanja u Batočini

Želimo vam sreće i uspeha u Novoj 2021. godini! Broj pregleda: 34
Idi na Vrh