fbpx
Heroji Prvog svetskog rata

Album sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata sa teritorije opštine Batočina

u Istorija Batočine

Album je formiran sa željom da otrgnemo od zaborava i odamo poštu onima koji su se borili u do tada najvećem sukobu u istoriji čovečanstva. Mnogi od njih se nisu vratili i svoje živote su ostavili na bojnom polju, ali i u mnogim evropskim logorima. Naša istorijska odgovornost je da ne zaboravimo herojstvo naših predaka. Ako i Vi imate fotografiju pošaljite nam i učinite je vidljivom. Pomozite nam da sačuvamo sećanje na herojske godine srpskog naroda, ali i ulogu svakog pojedinca koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu (1914 – 1918). Učestvujte u stvaranju albuma sećanja na heroje sa teritorije opštine Batočina

Na fotografiji Najdan Spasić iz naselja Gornja Mala, Batočina (sedi desno). Fotografija je nastala u Bizerti u Tunisu u periodu 1916 – 1918. godina. (ne zna se tačna godina). Najdan Spasić je fotografiju poslao svom bratu Stanoju Spasicu. Na poleđini je pisalo: “Jer sve prolazi brzo kao brza reka, ali uspomena od sad pa doveka”! Fotografija vlasništvo Svetlane Jovanović.
Na fotografiji gledano sa leve strane je podnarednik Radivoje Lepojević iz Brzana. Fotografija je nastala u Bizerti u Tunisu 1918. godine. Nakon povlačenja kroz Albaniju i Solunskog fronta preživeo je rat i kasnije preminuo 1963. godine. Fotografija vlasništvo njegovog praunuka Stefana Jevđića.
Još jedna fotografija Radivoja Lepojevića iz Brzana fotografisana u Bizerti. (sedi) Fotografija vlasništvo Stefana Jevđića.
Milan Savić iz Gradca i Vojislav Tanasijević iz Batočine u zarobljeništvu 1918. godine. Fotografija je u vlasništvu Slavka Tanasijevića
Radomir Cvetković iz Batočine učesnik Prvog svetskog rata. Fotografiju u vlasništvu Dragana Kostića.
Radomir Cvetković nekoliko godina nakon Prvog svetskog rata, fotografisao se sa svojim mlađim bratom koji je bio na odsluzenju vojnog roka. Fotografiju u vlasništvu Dragana Kostića.
Ilija Stevanovic, selo Kijevo,Batocina Narednik u Srpskoj vojsci, bio pod komandom Zivojina Misica,ucestvovao u Balkanskim i Prvom Svetskom ratu, kao i u rusko-turskom ratu kao dobrovoljac (nalazi se u sredini)

1 Comment

  1. Postovani, Udruzenje potomaka ratnika Srbije”Vojvoda Radomir Putnik”Kragujevac, organizuje ovakvu akciju za teritoriju cele Sumadije, mozete zajedno sa njima učestvovati jer je planirana izrada monografije za kraj ove godine

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

*

Najnovije u Istorija Batočine

Idi na Vrh