49. festival „Dani komedije“ u Jagodini

u Dešavanja/Dešavanja u okolini/Kultura/Pozorište/Zanimljivosti

Od 20. do 27. marta 2020. godine u Jagodini biće održan 49. festival ,,Dani komedije“.

Gorke komedije
U „godinama opasnog življenja” komedija je ozbiljan posao.
Pozorišta se, međutim, opredeljujući se za „komični zalogaj”, najčešće zadovoljavaju odveć malim i suviše lakim. Reditelji prepuštaju komediografske tekstove glumcima, koji se, opet, oslanjaju na nekoliko poznatih i ne preterano inventivnih komičnih efekata, pa se oko svega mnogo i ne trude. Sve ostaje na mršavim dosetkama, koje se ne rasplamsavaju u pozorišnu igru.

Viktorijanski glumac Edmund Kin je na samrtnoj postelji, kad ga je neko upitao kako se oseća, rekao: „Umiranje je lako, komedija je teška”. Kada radite klasično dramsko delo, imate neograničeno zadovoljstvo u otkrivanju onoga što zovemo ljudskim sudbinama. Ako se prilikom scenskog izvođenja komedije publika ne smeje, ne možete je optuživati da nije sagledala najviše ciljeve drame.

Komedije koje sam izdvojio za ovogodišnju ediciju Festivala „Dani komedije“, možda neće publiku nasmejati u čekivanoj meri. Pokazaće se, međutim, da se u najboljim komedijskim predstavama i te kako mogu otkriti ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija. Tako postaje jasno da „tragično” i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja „naš svet”.

Gorka komedija je estetska objektivacija proistekla iz haotične realnosti morala i izgubljenog, narušenog poretka sveta. U gorkoj komediji komični naboj je istovremeno neodoljiv i opasan, zato što se nalazi na granici između pozorišne predstave i privatnog života.

Kriterijumi izbora predstava podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza. Ovaj izbor karakterišu rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj glumačkih kreacija i produkcijska zaokruženost.

REPERTOAR 49. FESTIVALA

Petak, 20. mart u 20 časova
Jovanča na putu oko sveta (
Ocena: ), po tekstu Branislava Nušića, u režiji Zoltana Puškaša i u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Komedija Branislava Nušića na sceni Srpskog narodnog pozorišta u „novom ruhu” i novom duhu, pomerena u žanru ka izrazu bližem današnjem pozorišnom senzibilitetu.

Subota, 21. mart u 20 časova
Zla žena (Ocena: ), Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.
Bidermajerski stilizovana, na tragu „mijačevskih” čitanja Sterije, ova Zla žena progovara o sudbini žene koja se suprotstavlja bračnim konvencijama.

Nedelja, 22. mart u 20 časova
Vlast i njena opozicija (Ocena: ), po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša.
Romčevićevićev komad dolazi iz stvarnosti koju živimo, u kojoj vlada mešavina populizma, korupcije i niskosti svake vrste.

Ponedeljak, 23. mart u 20 časova
Crna kutija (Ocena: ), po tekstu Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova i u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta.
Tragikomedija zasnovana na filmu Savršeni stranci, Paola Đenovezea, kroz tamnu gamu sa komičnim detaljima govori o haotičnoj labilnosti savremenih brakova i međuljudskih odnosa uopšte.

Utorak, 24. mart u 20 časova
Gustav je kriv za sve (Ocena: ), na osnovu crtanog filma, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Pozorišta „Kostolanji Deže” iz Subotice.
Inspirisana poznatim mađarskim crtanim filmom, predstava o malom čoveku koji se isključivo bavi sopstvenim svetom, prilagođava se nevoljama pristajući na poniženja, uvek spreman za bekstvo umesto za bitku.

Sreda, 25. mart u 20 časova
Tartif (Ocena: ), po tekstu Žan Baptist Poklen Molijera, u režiji Igora Vuka Torbice i u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Scenska dekonstrukcija klasične Molijerove komedije koja istražuje licemerstvo kao suštinsku bolest savremenog društva.

Četvrtak, 26. mart u 20 časova
Korešpodencija 
(Ocena: ), po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića i u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.
Pekićevi Cincari ili Korešpodencija postavljaju uvek prisutnu dilemu: kako ostati dosledan svom slobodarskom duhu, a ipak, očuvati porodicu.
Predstava u čast nagrađenih:

Petak, 27. mart u 20 časova
Art 
(Ocena: ), Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović i u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda

Art ponovo na sceni.

Nebojša Bradić, selektor

Preuzeto sa:

www.danikomedije.autentik.net/index.php

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh