fbpx

Pavle Nestorović

u Uncategorized

Pavle Nestorović Deak je bio ausrijsi vojskovođa srpskog porekla, najpoznatiji kao komandant Srpske milicije tokom Velikog bečkog rata.

Biografija

Nestorović je na strani Habzburga ratovao u Velikom bečkom ratu. Turci su ga zarobili i predali svom savezniku Imru Tekeliji koji ga je bacio u zatvor u Velikom Varadinu. Pušten je juna 1688. godine. Iste godine, nakon osvajanj Beogradas, imenovan je komandantom Smedereva sa činom kapetana. Pod njegovom komandom našlo se 400 austrijskih musketara i 600 Srba.

Postavljen je za komandanta Srpske milicije. Đorđe Branković je nameravao da se oženi Nestorovićevom sestrom kako bi mu se približio, a preko njega i caru Leopoldu. Dana 29. avgusta 1689. godine Srpska milicija pod Deakom odnosi pobedu nad Turcima u bici kod Batočine.

Septembra iste godine Austrijanci zauzimaju Niš nakon pobede nad Turcima u bici kod Niša. Nestorović je sa milicijom učestvovao u bici. Nestorović je za ovo postignuće unapređen u čin poručnika. Imenovan je 4. oktobra 1689. godine za komandanta svih jedinica Srpske milicije.

Vrhovna komanda podelila je vojsku na dva dela. Jedan deo, pod Лудвиг Вилхелм Баденски krenula je ka Vidinu, dok je drugi deo, pod Pikolominijem, krenuo preko Prokuplja na Kosovo.

Najveći deo vojnika Srpske milicije ostao je pod komandom Antonija Znorića  koji je imenovan pomoćnikom Nestorovića. Nestorović je 1695. godine napao Timošaru, ali bez uspeha. Dve godine kasnije uspešno se bori protiv Tekelije blizu Tokaja. Nestorovićeva milicija raspuštena je ubrzo nakon sklapanja Karlovačkog mira.

Оставите одговор

Najnovije u Uncategorized

Želimo vam sreće i uspeha u Novoj 2021. godini! Broj pregleda: 243
Idi na Vrh