fbpx

O Savindanu

u Dešavanja/Dešavanja u Batočini/Institucije/Kultura/Manifestacije u Batočini/Vesti


Svetitelj Sava –

Crkve i škole vrhovna glava.
Svuda, gde se srpski zbori:
Uskliknimo s ljubavlju,
pobožna se pesma ori!
Uskliknimo s ljubavlju,
to se danas poje,
gde god srpski sinovi
pred ikonom stoje.

Hiljade ga očiju traže, još toliko mu se ruku pruža u njegovoj maloj zemlji. On zna da ga čekaju i mladi i stari, i nesrećni i radosni, i zdravi i bolesni, i zato, žuri!
Neće sleteti dok ne pruži ruke svima. Njegov duh i dalje živi, zato je ovaj dan poseban.

I ove godine, kao i godinama i vekovima unazad, 27. januara proslavilja se ime svetitelja Save, rođenog Rastka, najmlađeg potomka loze Nemanjić. U svim školama širom Srbije i ove godine o njemu će se pevati, na njega misliti i za njega ćemo se moliti.

Sveti Sava i mi smo jedno! Jer, mi smo samo deo bez njega, on je celina sa nama.
Priča o Svetom Savi je priča o jednom čoveku. To je čovek koji je verovao. To je čovek koji je vodio. To je čovek koji je pružao. To je dečak koji je pobegao. To je dečak koji je bacio krunu. To je dečak koji je postao otac svom ocu. To je dečak koji živi i sada, dok je mrtav. Postoji, a ne diše.

Hoda, a ne ostavlja trag… On je vera, nada, sjaj, kruna, vreme, delo, put, krst, život, mir, spasenje, ljubav! On je Sveti Sava.

Značaj Svetog Save veliki je onoliko, koliko je srpskog naroda u Svetom Savi, i koliko je bilo i jeste Svetog Save u srpskom narodu!


Priča o Svetom Savi ne stari, već se priča godinama, decenijama, vekovima zahvaljujući nama, koji slavimo i pominjemo njegov lik i delo.
Težimo da idemo njegovim stopama i njegovom putanjom. On nam je uzor. Njega pratimo i sledimo.

Dokazao je da se ne može biti svet, a ne biti svetski, da se ne može biti čovek, a ne biti svečovek, da se ne može biti nebeski, a ne biti svečovečanski. Takav je Sava bio. Rođen u Hristu iz koga je nastao i u čijem je obličju i nestao.


Priču o Svetom Savi n ove godine nećemo privesti kraju. Nastavljamo je iz godine u godinu, jer Sava živi kroz pretke, kroz nas i kroz našu decu. Njima i ostavljamo u nasledstvo tradiciju da se 27. januar i Savindan ne zaboravi, već u sreći i radosti slavi i u buduća vremena.

Tako kroz vekove jeste i neka bude!

Lik Svetoga Save jeste povod za još jednu Svečanu akademiju kojom će Osnovna škola “Sveti Sava” u Batočini obeležiti i ovog 27. januara još jedan Dan škole u nizu!

1 Comment

Оставите одговор

Najnovije u Dešavanja

Mrescenje sarana

„Mrešćenje šarana“

„Mrešćenje šarana“, po tekstu Aleksandra Popovića, koje je u planjanskom pozorištu „Masuka“
Idi na Vrh