Crkva u Batočini

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Batočini

u Religija

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Batočini sagrađena je 1854. godine, pripada Eparhiji šumadijskoj i slavi rođenje Bogorodice Marije.

Izgradnja je počela 20. septembra 1854. godine. Zbog zime koja se približavala, crkva je bila veoma brzo gotova. Projektovana je kao jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom i zvonarom nad pripratom. Brzina gradnje, podvodni teren i zemljotres 1894. Godine, čiji je epicentar bio u Svilajncu, doveli su do toga da je crkva opasno napukla. Zbog toga je priprata sa zvonikom u dužini od osam metara morala biti srušena.

U međuratnom periodu izgled crkve se nije menjao. I dalje je to bila crkva bez zvonika i nije bila freskopisana. Zidana je prostim zidom, a fasada je premalterisana i okrečena. Na fasadi su bili prisutni brojni arhitektonski ukrasi. Krov je bio pokriven starim crepom na jedan zub. Pred sam početak Drugog svetskog rata pokrenuta je akcija da se izgradi crkva sa kubetom i pripratom sa kulom zvonarom. Projekat je uradio arhitekta Branislav Marinković, koji je bio sestrić batočinskog trgovca Brane Veljkovića. Rat je sprečio da se ovaj plan sprovede u delo.

Dogradnja razrušenog dela počela je 1966. godine. Podignut je zvonik, zamenjen krov, urađena fasada. Dograđeni deo hrama osveštao je episkop šumadijski Valerijan 1975. godine. U porti crkve je, 1984. godine, sagrađena nova parohijska zgrada.

Veliko renoviranje crkva je imala i 2003. godine kada je uz pomoć priloga vernika i crkve, između ostalog, restauriran ikonostas Nikole Markovića iz 1872. godine.

Gotovo ceo ikonostas je urađen u 19 veku. Od nekadašnje crkve brvanare, sagrađene oko 1830. godine sačuvane su ikone „Rođenje Bogorodice“ i „Sv. Jovan Krstitelj“ koje je naslikao Janja Moler, dvorski slikar kneza Miloša Obrenovića. Za vreme službovanja paroha Dimitrija Pavlovića urađen je ikonostas bez signature autora, najverovatnije delo Nikole i Milije Markovića, oca i sina iz Beograda. Ikonostas je urađen u Smederevu, a Dunavom i Velikom Moravom stigao je do Batočine.

Ikonostas je trospratan, širok šest metara i sastojao se iz 26 ikona. U donjoj zoni su četiri ikone: „Beg u Egipat“, „Anđeo se javlja Zahariji“, „Hrist i Samarjanka“ i „Susret majki“. Prva zona ikonostasa se sastoji od jedanaest ikona: „Rođenje Bogorodice“, „Arhiđakon Stefan“, „Sv. Đorđe i Dimitrije“, „Bogorodica Odigitrija“, „Carske dveri sa Blagovestima – Arhangel Gavrilo“, „Bogorodica“, „Tajna večera“, „Hrist Pantokrator“, „Arhangel Mihailo“, „Sv. Petar i Pavle“ i „Jovan Krstitelj“. U drugoj zoni je sedam ikona: „Prorok Ilija“, „Prorok Jeremija“, „Prorok Mojsije“, „Sveta Trojica“, „Prorok Ilija“, „Prorok Ezekija“ i „Prorok Danilo“. Treću zonu čine: „Skidanje sa krsta“, „Bogorodica“, „Raspeće“ i „Sv. Jovan“. Sve ikone na ikonostasu su slikane na platnu i drvetu, uljem i temperom tehnikom.

Оставите одговор